ABD ve İngiltere, Paris’teki Dünya Zirvesi’nde diğer ülkeler tarafından kabul edilen Yapay Zeka Eylem Bildirgesi’ni imzalamayı reddetti..
Aralarında Fransa, Çin ve Hindistan’ın da bulunduğu 60 ülke tarafından imzalanan deklarasyon, yapay zekanın geliştirilmesine yönelik “açık, kapsayıcı ve etik” bir yaklaşımı taahhüt ediyor.
Sözleşme neleri içeriyor?
Yapay Zeka Eylem Bildirisi, yapay zekanın erişilebilirliğini teşvik ederek ve teknolojinin şeffaf ve aynı zamanda da güvenilir olması durmunu sağlayarak dijital uçurumu azaltmayı amaçlıyor. Yapay zekayı “insanlar ve gezegen için” sürdürülebilir kılmaya büyük öncelik veriliyor.
Anlaşmada ayrıca zirvede yapay zekanın enerji tüketiminin de tartışıldığı vurgulanıyor. Uzmanlar, yapay zekayla veri depolama merkezlerinin geliştirilmesinin önümüzdeki birkaç yılda küçük bir ülkenin tükettiği kadar enerji tüketeceği uyarısında bulunarak, bunun hem çevreye hem de doğal kaynaklara vereceği zarar konusunda endişe duyduklarını dile getirdi.
Peki İngiltere neden yapay zekaya karşı?
İngiliz hükümeti, yaptığı açıklamada, ulusal güvenlikle küresel yönetime ilişkin endişeler nedeniyle söz konusu ismin açıklamada yer almadığını belirtti.
İngiliz hükümet sözcüsü Paris’te yaptığı açıklamada, “Açıklamanın küresel yönetişim için yeterli pratik netlik sağlamadığını ve yapay zeka sisteminin ulusal güvenliğe yönelik oluşturduğu tehdit hakkındaki daha zor sorulara yeterli yanıt vermediğini düşünüyoruz” dedi.
“Büyüme yanlısı politikalar ABD için bir önceliktir”
ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Paris’te delegelere yapmış olduğu açıklamada, yapay zekaya yönelik aşırı düzenlemelerin ivme kazanan “dönüşümsel bir endüstriyi öldürebileceğini” ifade etti. Vance, dünya liderlerine yapay zeka teknolojisinin “Trump yönetiminin kaçırmaması gereken bir fırsat” olduğunu söyledi. Başkan Yardımcısı, ulusal güvenlikten ziyade büyüme yanlısı yapay zeka politikalarının önceliklendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’den farklı olarak bazı düzenlemelerin gerekli olduğunu açıkladı. Zirvenin ev sahipliğini yapan Macron, “Bu kurallar yapay zekanın daha da gelişmesi için gerekli” diyerek, katılımcı tüm ülkeleri bildirgeyi imzalamaya çağırdı.