İngiltere’de yeni hükümetin lideri Keir Starmer, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkarmasına yönelik itirazı geri çekmeye hazırlanıyor. Starmer, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, “Mahkemeler, gerektiğinde kararlarını verebilmelidir. Uluslararası hukuka ve mahkemelere destek veriyorum,” demişti.
New York Times gazetesine konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen iki yetkiliye göre, İngiltere’nin UCM savcısının İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için çıkardığı yakalama emrine yönelik itirazını geri çekeceği iddia edildi.
Yetkililer, Starmer liderliğindeki yeni hükümetin, hafta sonu UCM savcısının Netanyahu’ya karşı çıkardığı yakalama emrine yapılan itirazı geri çekeceğini belirtti. Mayıs ayında bir açıklama yapan Starmer, “Mahkeme zamanı geldiğinde kendi kararını verebilmeli. Uluslararası hukuku ve mahkemeyi destekliyorum,” ifadelerini kullanmıştı.
İNGİLTERE’NİN ADIMI ELEŞTİRİLDİ
İngiltere, 10 Haziran’da, Filistin’in Oslo Anlaşmaları kapsamında İsrail vatandaşları üzerinde cezai yargı yetkisi kullanamadığı durumlarda, UCM’nin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi olup olmadığını belirlemek için yazılı bir beyan sunma talebinde bulunmuştu.
UCM Ön İnceleme Dairesi, 27 Haziran’da aldığı kararla İngiltere’nin talebini kabul etti ve 12 Temmuz’a kadar yazılı görüşlerini sunmasını istedi.
UCM, İngiltere’nin yanı sıra, UCM’ye görüş sunmak isteyenlerin taleplerinin de 12 Temmuz’a kadar iletilmesi gerektiğini belirtti.
İngiltere’nin yazılı beyan sunma girişimi, yavaş ilerleyen UCM’deki Filistin soruşturmasını daha da geciktirebileceği yönünde eleştirildi. Ayrıca, İngiltere’nin Netanyahu ve Galant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkabileceği ifade edildi.
Dönemin Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere adına UCM’ye yaptığı başvuruda, UCM Savcılığının “yakalama kararı” çıkartma talebinin Gazze’deki durumu iyileştirmeyeceğini belirterek karşı çıkmıştı.
6 Temmuz’da göreve başlayan Başbakan Keir Starmer’in hükümetinin, Sunak hükümetinin aksine, Netanyahu ve Galant için verilen yakalama kararına itiraz etmeyi planlamadığı basına yansımıştı.
Londra’daki İşçi Partisi liderliğindeki hükümet, 19 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ocak ayında durdurulan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) yönelik finansman desteğinin devam edeceğini duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, kesilen 21 milyon sterlinlik yardımın UNRWA’ya yeniden sağlanacağını ifade etti.
Bu kapsamda, İngiltere’nin UNRWA’ya sağlayacağı 21 milyon sterlinlik desteğin 6 milyon sterlini Gazze ve Batı Şeria’daki acil ihtiyaç projelerine, 15 milyon sterlini ise Batı Şeria’daki temel ihtiyaç projelerine ayrılacak.
İngiltere, 7 Ekim 2023’te gerçekleşen saldırılara bazı UNRWA çalışanlarının karıştığı iddiaları üzerine, 27 Ocak’ta bu kuruma verdiği desteği sonlandırdığını duyurdu.