İş dünyasının değişen dinamiklerinde, sürdürülebilir finansmanın önemi ve finansman fırsatları üzerine bilgiler paylaşıldı.
10. Sürdürülebilir Finans Forumu
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, “Üçüz dönüşümün başladığı bu dönemde yeni bir ekonomik yapıya geçiyoruz. Bu durum, hem ülkemize hem de iş dünyamıza riskler sunmakla birlikte birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. Eğer iyi yönetilirse, bu geçiş dönemi, Türkiye ve iş dünyamız için tarihi bir fırsat olabilir,” şeklinde konuştu.
Forumu ve Temalarını Tanıttı
SKD Türkiye ile UN Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen “10. Sürdürülebilir Finans Forumu”, Borsa İstanbul‘da gerçekleştirildi. “Üçüz Dönüşüm Çağında Sürdürülebilir Finans: Dijitalleşme, Karbonsuzlaşma ve Sosyal Etki” teması etrafında düzenlenen etkinlik, sürdürülebilir finansın önemi üzerine en etkili platformlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Sürdürülebilir Finans Alanındaki Gelişmeler
Günsel, Türkiye’nin sürdürülebilir finans alanında son 10 yılda pek çok önemli adım attığını belirtti. Yeşil tahvil ihracı ve yenilenebilir enerji projelerine sağlanan finansman gibi konuların altını çizen Günsel, dijitalleşme araçlarının entegrasyonuna dair olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti.
İklim Değişikliği Üzerine Vurgular
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’na (COP29) atıfta bulunarak, günümüzde mevcut taahhütlerin sera gazı emisyonlarını azaltmakta yetersiz kaldığını belirtti. Dünya genelinde ısı artışının endişe verici seviyelerde ilerlediğini, 2030 yılı itibarıyla küresel emisyonların yalnızca %2,6 oranında düşeceğini vurguladı.
Finansman İhtiyacı ve Hedefler
2023 Dünya Bankası verileri ışığında, Türkiye’nin yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda 482 milyar dolarlık ilave kaynak ihtiyacı olduğunun altını çizen Günsel, güneş ve rüzgar kapasitesinin 2035 yılına kadar 120 bin MW’a çıkartılması gerektiğini ifade etti.
Ortak Vizyonun Önemi
UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Üçüz dönüşümün hayata geçirilebilmesi için finansman her zamankinden daha önemli hale geliyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları işbirliği içinde hareket etmelidir,” diyerek ortak bir vizyon oluşturmanın önemine değindi.
Finansal Çözümlerin Değerlendirilmesi
Akbank, Garanti BBVA, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Şekerbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası gibi birçok sektör temsilcisinin yer aldığı forumda, iklim krizinin finansal çözüm sürecine nasıl entegre edileceği ele alındı. Ayrıca, finans dünyasındaki yenilikçi çözümler ve sosyal etki yatırımlarının genişletilmesi üzerine kapsamlı bilgiler paylaşıldı.
SKD Türkiye ile UN Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen “10. Sürdürülebilir Finans Forumu”, Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi.
SKD Türkiye ile UN Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen “10. Sürdürülebilir Finans Forumu”, Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi.