Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meclis onayladı: Her ay 641 TL ek ödeme yapılacak

Meclis, milyonlarca insanın gelirini etkileyen düzenlemeleri arka arkaya onayladı. En düşük emekli maaşı 12.500 TL olarak belirlendi. Çalışan emeklilere verilen prim desteği kaldırıldı. Kamu çalışanları için de önemli bir gelişme yaşandı. Karar gereği, güncel değeri 641,81 TL olan ikramiyeden sendika üyesi tüm kamu görevlileri faydalanabilecek. Bu ödeme her ay yapılacak. Şimdi herkes Resmi Gazete’yi bekliyor.

Meclis, milyonlarca insanın gelirini

Meclis, milyonlarca insanın gelirini etkileyen düzenlemeleri arka arkaya onayladı. En düşük emekli maaşı 12.500 TL olarak belirlendi. Çalışan emeklilere verilen prim desteği kaldırıldı. Kamu çalışanları için de önemli bir gelişme yaşandı. Karar gereği, güncel değeri 641,81 TL olan ikramiyeden sendika üyesi tüm kamu görevlileri faydalanabilecek. Bu ödeme her ay yapılacak. Şimdi herkes Resmi Gazete’yi bekliyor.

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece kabul edilen yasa ile en düşük emekli maaşı 10.000 TL’den 12.500 TL’ye yükseltildi. Temmuz ayında yapılan %24,73 zam uygulandıktan sonra ek ödeme dahil kök maaşı 12.500 TL’nin altında kalan emeklilere 12.500 TL ödeme yapılacak. Temmuz ayına ilişkin farklar da hesaplarına aktarılacak.

EMEKLİ MAAŞI

EMEKLİ ÇALIŞANLARIN GÖZÜ RESMİ GAZETE’DE

Emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam edenlere sağlanan işveren primi indiriminde 5 puanlık düşüş sona erecek. İşçilerin brüt maaşlarının %2’si oranında işverenden kesilen kısa vadeli sigorta primi %2,25’e çıkarılacak. 

Primlerle ilgili değişiklikler, kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı ayı takip eden ay başından itibaren geçerli olacak. Yasa 31 Temmuz’a kadar yayımlanırsa Ağustos ayından itibaren geçerli olacak. Eğer kanunun Resmi Gazete’de yayımlanması Ağustos ayına sarkarsa, prim değişiklikleri Eylül ayından itibaren uygulanacak.

TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİNDE ADALET

TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında önemli değişiklikler yapıldı. Kamu çalışanlarına her ay 707 gösterge karşılığı toplu sözleşme ikramiyesi verilecek. Güncel değeri 641,81 TL olan bu ikramiyeden sendika üyesi tüm kamu çalışanları yararlanabilecek. Kamu görevlilerine verilen toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanma koşulunu hizmet kolunda yüzde 1 barajını aşan sendikalarla sınırlayan toplu sözleşme hükmü, Danıştay tarafından iptal edilince kanun çıkarılarak baraj koşulu yüzde 2’ye yükseltilmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, ocak ayında aldığı kararla bu düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında yüzde 1 barajını aşan sendika üyesi memurlara toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesine ilişkin madde eklendi. Muhalefetin itirazları üzerine Genel Kurul’da değişiklik yapıldı. Buna göre, yürürlükteki toplu sözleşme ile belirlenen 707 gösterge karşılığı ikramiyeden sendika üyesi olan tüm memurlar faydalanacak. Sadece sendika üyesi olmayan memurlar ikramiyeden yararlanamayacak.

Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra sendika üyesi tüm memurlara 2024 yılı için her ay 641,81 TL ödeme yapılacak.

EMEKLİ ZAMMI

YÜKSEK YARGI MAAŞ DÜZENLEMESİ

Habertürk’te yer alan habere göre, geçen yıl Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan gerilimin nedenlerinden biri olan yüksek yargıdaki maaş zamları yeniden ele alındı. Anayasa Mahkemesi, yüksek yargı organlarındaki hakim ve savcıların ek tazminatları arasındaki farkı yaratan kanun maddesini iptal etmişti. Yeni yasal düzenleme, 30 Temmuz 2024 Salı günü yürürlüğe girecek.

Dün gece Meclis’te kabul edilen önergeye göre, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci başkanvekilleri, Danıştay başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları ile üyelerinin ek tazminat göstergesi, iptal edilen düzenlemede olduğu gibi 40.000 olarak belirlendi. Daha önce 15.000’den 40.000’e çıkarılan Adalet Bakanlığı Müsteşarı da bu kapsama dahil edildi. Bu görevlilere yeni maaş katsayısı üzerinden aylık 36.311,84 TL ek tazminat ödenecek. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemede kapsam dışı bırakılan diğer hakim ve savcılar da kademeli tazminat artışından yararlanacak. Birinci sınıf hakim ve savcıların ek tazminat göstergesi 15.000’den, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulunda çalışan müfettişlerin ek tazminat göstergesi de 30.000’den 35.000’e çıkarıldı. Bu gruptaki hakim ve savcılar aylık 31.772,86 TL ek tazminat alacak. Daha önce bu hakim ve savcıların ek tazminatları sırasıyla 13.616,94 TL ve 27.233,88 TL idi.

Diğer birinci sınıf hakim ve savcıların göstergesi 30.000’e (27.233,88 TL), birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcıların göstergesi 26.000’e (23.602,70 TL), diğer hakim ve savcıların göstergesi ise 22.500’e (20.425 TL) yükseltildi.

Bu kapsamdaki hakim ve savcılardan Anayasa Mahkemesi’nde görev yapanlara ödenen aylık ek ödenek ve Uyuşmazlık Mahkemesi’nde görev yapanlara verilen ödenek ile söz konusu ek tazminattan yalnızca biri veya yüksek olanı ödenecek.