Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Portföy Yönetimi Sektöründeki Büyüme: 5,6 Trilyon Lira

Portföy yönetimi sektörü, Türkiye’de 5,6 trilyon liralık varlık büyüklüğüne ulaştı. Yatırımcı sayısı 5,2 milyona çıktı.

Portföy yönetimi sektörü, Türkiye'de

Portföy yönetimi sektörü, Türkiye’de 5,6 trilyon liralık varlık büyüklüğüne ulaştı. Yatırımcı sayısı 5,2 milyona çıktı.

Portföy Yönetimi Sektörü 5,6 Trilyon Liraya Ulaştı

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), portföy yönetimi sektöründe yönetilen varlıkların Ağustos 2024 itibarıyla 5,6 trilyon lirayı bulduğunu bildirdi. TKYD, sektörü temsil eden önemli bir kuruluş olarak, ekonomideki yerini güçlendiriyor.

Önemli Büyüme Verileri

TKYD Başkanı Yağız Oral, basın toplantısında yaptığı açıklamada, portföy yönetimi sektörünün son yıllarda gösterdiği hızlı büyümeyi vurguladı. 2020 Ağustos ayında 348 milyar lira olan yönetilen varlıklar, dört yıl içinde 1.500 oranında büyüyerek bu yıl 5,6 trilyon liraya ulaştı.

Yatırımcı Sayısı %73 Arttı

Ağustos 2024 itibarıyla yatırım fonu yatırımcı sayısının 5,2 milyon kişiye ulaşması, sektörün gelişimini destekleyen önemli bir faktör oldu. Oral, bu artışın yüzde 73 olduğunu belirtti. “Bu büyüme memnun edici; ancak gelişmiş ülke ekonomileri ile karşılaştırıldığında gidecek daha çok yol var,” şeklinde konuştu.

Dünya Genelindeki Durum

Yağız Oral, Avrupa Fon ve Varlık Yönetimi Birliği (EFAMA) verilerine göre, Avrupa’daki portföy yönetimi varlıklarının 2023 sonu itibarıyla 20,6 trilyon avro seviyesine çıkacağını açıkladı. Küresel ölçekte ise fon yönetimi sektörü 67 trilyon avro büyüklüğe ulaşmaktadır.

Yatırım Fonu Büyüklüğü ve Sektörün Geleceği

Ağustos 2024 itibarıyla yatırım fonlarının büyüklüğünün 3,6 trilyon liraya yükseldiğini ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon tutarının 1 trilyon lira eşiğini geçtiğini belirtti. Portföy yönetimi sektöründe sürdürülebilirlik ve ESG ilkelerinin önemi giderek artmaktadır; bu bağlamda çevreci fonların büyüklüğü 14,5 milyar liraya ulaşmıştır.

Piyasa Hareketlerinin Yansımaları

Merkez bankalarının para politikalarındaki gevşemelerin, portföy yönetimi anlayışına yansımaları hakkında da yorumlarda bulunan Oral, “Gevşeme dönemleri, varlık sınıflarının çeşitlendirilmesinin daha anlam kazanması açısından önemli. Farklı piyasa koşullarında farklı varlık sınıflarına yönelmek gerekecek,” dedi.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), portföy yönetimi sektörü tarafından...

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), portföy yönetimi sektörü tarafından yönetilen varlıkların ağustos ayı itibarıyla 5,6 trilyon liraya ulaştığını açıkladı. TKYD Başkanı Yağız Oral toplantıda konuşma yaptı.