Uzmanlar, küresel ısınmanın su kaynaklarını tehdit ettiğini ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
2025’te Küresel Su Krizi Kapıda
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, su kaynaklarının hızla azaldığını belirterek, “2025’te dünya nüfusunun 3’te ikisi içilebilir suya hasret kalacak” dedi.
Su Tasarrufu İçin Acil Önlemler
Dr. Aral, bir otelde düzenlenen “Trakya Su Çalıştayı”nda su tasarrufu için hızlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Küresel ısınma ve endüstrileşmenin temiz su kaynaklarını azalttığını vurguladı. Aral, “Türkiye, 2025 yılında olmasa da yakın bir gelecekte temiz su kaynakları tükenen bir ülke olacaktır. Bu nedenle suyun tasarruflu kullanılması hayati önem taşımaktadır”
Yeraltı Sularının Yönetimi
İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İrfan Yolcubal, yer altı su kaynaklarının kötü yönetilmesi yüzünden sıkıntılar yaşandığını belirtti. Yolcubal, şunları söyledi: “Trakya, zengin yer altı kaynaklarına sahip ama bu kaynaklar doğru yönetilmediği için sıkıntı yaşıyoruz. Tarım sektörü en fazla suyu kullanan sektördür ve bu durum çiftçilerimizi de olumsuz etkiliyor”.
Su Potansiyeli ve Kullanımı
Yolcubal, Türkiye’de 18 milyar metreküp yer altı su potansiyeli olduğunu ve bunun %76‘sının tarımda kullanıldığını aktardı. Türkiye’deki içme sularının %45‘inin yer altı sularından elde edildiğini, geri kalan kısmının ise diğer kaynaklardan sağlandığını kaydetti. Ancak, mevcut kaynakların bir kısmının bilinçli kullanılmadığının altını çizdi.
Tekirdağ’da bir otelde “Trakya Su Çalıştayı” düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.
Tekirdağ’da bir otelde “Trakya Su Çalıştayı” düzenlendi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Feda Aral, burada konuşma yaptı.