Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akıllı Tarım Teknolojileri Verimliliği Artırıyor

Akıllı tarım uygulamaları, tarımsal verimliliği artırarak giderleri azaltıyor ve çevresel etkileri minimize ediyor.

Akıllı tarım uygulamaları, tarımsal

Akıllı tarım uygulamaları, tarımsal verimliliği artırarak giderleri azaltıyor ve çevresel etkileri minimize ediyor.

Akıllı Tarım Uygulamalarıyla Verimlilik Arttırılıyor

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Topakcı, akıllı tarım teknolojilerinin üretkenliği artırdığını ve giderleri azalttığını açıkladı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Topakcı, dünyada artan nüfusun tarımsal alanlarda daralmaya neden olduğunu vurgulayarak, daha etkili üretim için akıllı tarım metodolojilerinin benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 11 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Akıllı Tarımın Gerekliliği ve Avantajları

Topakcı, kimyasal gübre ve ilaç kullanımının azaltılması adına dünyanın dört bir yanında çabaların sürdüğünü belirtti. Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı gereğince, 2030 yılına kadar pestisit kullanımının yüzde 50 ve gübre kullanımının yüzde 30 oranında azaltılması öngörülmektedir.

Akıllı tarım teknolojileri, üretim süreçlerini daha etkin hale getirirken, çiftçilere iş gücü, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Bu uygulamalar arasında otomatik dümenleme sistemleri ve insansız hava araçlarıyla yapılan görüntüleme, sektördeki yerini almıştır.

Geleneksel Yöntemleri Değiştirme Zamanı

Prof. Dr. Topakcı, üreticilerin akıllı tarım teknolojilerini daha iyi tanımaya başladıklarını, geleneksel üretim alışkanlıklarından vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Geleneksel yöntemlerde arazinin her yerinin eşit olduğu varsayılırken, akıllı sistemler lokasyona özel çözümler sunarak kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Değişken oranlı gübreleme gibi uygulamalarla tasarruf sağlandığı ifade edilmektedir.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Bitki Koruma Uygulamalarında İnsansız Hava Araçları Kullanımı ve Zorluklar” konulu çalıştay için Tekirdağ’a gelen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.