Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik: Kızıl Deli Sultan’ın Rolü

Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu, Kızıl Deli Sultan’ın önemini vurguladı.

Uluslararası Balkanlar'da Alevilik ve

Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu, Kızıl Deli Sultan’ın önemini vurguladı.

Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, gerçekleştirilen sempozyumda önemli bilgiler paylaştı.

Kızıl Deli Sultan’ın Tarihi Rolü

Prof. Dr. Günşen, Kızıl Deli Sultan olarak bilinen Seyyid Ali Sultan‘ın, Hacı Bektaş Veli tarafından “Rumeli’nin gözcüsü” olarak tanımlandığını belirtti. Balkanlar’ın fethinde kritik bir rol oynayan Kızıl Deli Sultan, Alevi-Bektaşi inanç kültürünün öncülerinden biri olarak öne çıkıyor.

Fetih Sürecindeki Temel Noktalar

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda “Müridi Sadık Abdal’ın Dilinden Kızıl Deli Sultan ve Rumeli’nin Fethindeki Rolü” başlıklı bir sunum yapan Günşen, Kızıl Deli Sultan’ın Osmanlı fetihlerinde yer aldığını ve kırk yiğidi ile Balıkesir’e geldiğini söyledi.

Sonrasında kerametlerle dolu bir süreçle Çanakkale BoğazıGelibolu‘ya ulaştığını ifade etti. Bunun ardından, 1354 yılında gerçekleşen büyük bir depremin ardından alperenlerin, Süleyman Paşa önderliğinde Gelibolu’yu fethettiklerini aktardı.

Balkanlar’da İslamiyetin Yayılışı

Prof. Dr. Günşen, Balkanlar’ın hızlı bir şekilde Türk hakimiyetine girdiğini ve İslamiyet’in yayılma sürecini vurguladı. 1354’te Gelibolu’nun fethedilmesi sonrasında, 1361’de Edirne, 1389’da Kosova ve 1396’da Niğbolu’da fetihlerin gerçekleştiğini dile getirdi.

Kızıl Deli Sultan’ın bu süreçteki öncülüğüne değinen Günşen, “Balkanlar’da fetih sürecinin asıl alt yapısını oluşturanlar, Türk dervişleri olarak bilinen alperen gazilerdir. Kızıl Deli Sultan da bunlardan biridir.” dedi. Ayrıca, Hacı Bektaş Veli’nin Velayetnamesi’nde Kızıl Deli Sultan’ın Balkanlar’ın fatihi olarak tanındığını belirtti.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirne Valiliği...

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformunca Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu’nda “Müridi Sadık Abdal’ın Dilinden Kızıl Deli Sultan ve Rumeli’nin Fethindeki Rolü” başlıklı sunum yaptı.