Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Budapeşte’de Liyakate Dayalı Genişleme Konferansı

Macaristan’da düzenlenen konferansta, AB’nin liyakata dayalı genişlemesi üzerine Türk ve Macar akademisyenler bir araya geldi.

Macaristan'da düzenlenen konferansta, AB'nin

Macaristan’da düzenlenen konferansta, AB’nin liyakata dayalı genişlemesi üzerine Türk ve Macar akademisyenler bir araya geldi.

Budapeşte’de Liyakate Dayalı Genişleme Konferansı Düzenlendi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte‘de gerçekleştirilen konferansta, Türk ve Macar akademisyenler Avrupa Birliği’nde (AB) liyakat ve somut ölçülerle genişleme konusunu ele aldı.

Toplantının organizasyonunu, AB Dönem Başkanlığını yürütmekte olan Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) üstlendi. Konferansın açılış konuşmasını Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu yaptı. Ekşioğlu, Macaristan’ın Türkiye’nin AB katılım sürecine verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, “Birliğe üyelik Türkiye için stratejik bir öncelik olmaya devam ediyor,” dedi.

Ekşioğlu, ayrıca genişlemenin Macaristan’ın AB Dönem Başkanlığı’ndaki önceliklerinden biri olduğunu vurguladı ve ülkenin liyakata dayalı dengeli bir genişleme politikasını desteklemesine duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Genişleme Sürecinin Önemi

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, liyakate dayalı genişlemenin aday ülkeleri, ortak hedefler etrafında birleştirirken AB’nin güvenliği ve stratejik özerklik arayışına katkı sağladığını belirtti. Zeytinoğlu, katılım sürecinin yeniden canlandırılmasının gerekliliğini de vurguladı.

Konferansta, son dönemlerde Avrupa’nın gündeminde önemli bir yer edinen genişleme sürecinde adaletin nasıl sağlanabileceği, aday ülkelerin ihtiyaçlarının ne ölçüde karşılanabileceği konuları tartışmaya açıldı. Türk ve Macar akademisyenler, liyakate dayalı bir katılımın hâlâ mümkün olup olmadığını değerlendirdi.

Uzman İsimler Görüşlerini Paylaştı

Konferansa katılan isimler arasında MCC Misafir Araştırmacısı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası ve Genişleme Dairesi Başkanı Dr. Laszlo Dux, İstanbul Aydın Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, MCC Avrupa Çalışmaları Merkezi Başkanı Rodrigo Ballester, Macar Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Strateji Direktörü Dr. Tamas Peter Baranyi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanem Baykal ve Sabancı Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç yer aldı. Bu uzmanlar, konuyla ilgili değerli görüş ve değerlendirmelerini paylaştılar.

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan'ın seçkin düşünce kuruluşu Mathias Corvinus Collegium...

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan’ın seçkin düşünce kuruluşu Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğinde, başkent Budapeşte’de “Avrupa Birliği’nin Liyakate Dayalı Genişlemesi” konulu ortak bir konferans düzenlendi. Konferansın açılışında, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu bir konuşma yaptı.