Vedat Işıkhan, 2025 bütçesinde deprem bölgesine 10 bin ek TYP istihdamı sunulacağını açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 Yılı Bütçesi TBMM’de Görüşüldü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldüğünü duyurdu.
Deprem Bölgesine Ek İstihdam
Işıkhan, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçeye, 2025 yılı için Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 10 bin ilave istihdam verileceğini bildirdi.
Uzaktan Çalışma ve Çalışan Hakları
Kovid-19 salgınının beraberinde getirdiği uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin önemine dikkat çeken Işıkhan, bu yeni çalışma düzenlerinin iş güvencesi ve çalışan hakları konularında yeni düzenlemeleri gerektirdiğini vurguladı. Işıkhan, “Birçok ülke, bu yeni modellerin fırsat ve zorluklarını dengelemek için mevzuat altyapısını oluşturmaya yönelik araştırmalar yapıyor. Biz de benzer çalışmalar yürütmekteyiz,” dedi.
Göçmen İşçiler ve Sosyal Haklar
İhtiyaç duyulan nitelikte iş gücünü ülkeye çekmek ve göçmen işçilerin sosyal haklarını korumak amacıyla yeni düzenlemelere gittiklerini belirten Işıkhan, “Küresel iş gücü hareketliliğine uyum sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz,” şeklinde konuştu.
Düşük Gelirlileri Koruma Programları
Işıkhan, artan eşitsizlikler ve yoksulluk karşısında sosyal güvenlik ağlarını güçlendirmek için politikalar oluşturduklarını belirterek, “Düşük gelirli çalışanları korumak için çeşitli destekler sağlıyoruz,” dedi.
Deprem Bölgesindeki İşgücü Durumu
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası uygulanan desteklerin detaylarını paylaşan Işıkhan, bölgede 21 milyar lira harcama yapıldığını kaydetti. Depremden etkilenen 11 ildeki 4/a sigortalı çalışan sayısının, 2024 yılı verilerine göre 1 milyon 822 bin olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Ulusal İstihdam Stratejisi
Işıkhan, önümüzdeki dönemde paylaşmayı planladığı Ulusal İstihdam Stratejisi ile istihdam koşullarını iyileştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Asgari Ücret ve Sosyal Güvenlik Önlemleri
Bakan Işıkhan, 2002’de 184 lira olan asgari ücretin bu yıl 17 bin 2 lira olduğunu hatırlatarak, önümüzdeki dönemde de asgari ücretin belirlenmesi için çalışmaların süreceğine dikkat çekti.
İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejisi
Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Strateji Belgesi çalışmalarının başladığını da bildirdi.
Toplamda 903 iş müfettişi tarafından 7 bin 391 iş yerinde yapılan denetimlerin sonuçlarını paylaşan Işıkhan, çalışma hayatında adaleti sağlamak için İş Kanunu tasarısı üzerinde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
(Sürecek)
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (ortada), komisyona katıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (ortada), komisyona katıldı.