Edirne’de, 15. yüzyıldan kalma Gazi Mihal Hamamı’nın restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor.
Edirne’de Gazi Mihal Hamamı Restorasyonu Hızla Sürüyor
Edirne’nin tarihi yapılarından biri olan 15. yüzyıldan kalma Gazi Mihal Hamamı’nın restorasyon çalışmaları devam ediyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, restorasyonun Vali Yunus Sezer’in talimatıyla başlatıldığını açıkladı.
Hamam, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinin Önemli Bir Parçası
Gazi Mihal Hamamı, “çifte hamam” olarak bilinen eserler arasında yer almakta olup, cami, köprü ve hamamdan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Saraç, sedde ve yol çalışmaları nedeniyle büyük bir kısmının toprak altında kaldığını belirtti. Yapılan araştırma kazıları sayesinde kadınlar ve erkekler için ayrı soyunmalık alanlarının tespit edildiğini ifade etti.
Restorasyon Sürecinin Detayları
Restorasyon çalışmalarının hızla ilerlediğini vurgulayan Saraç, “Hamamda, diğer yerlerde görmediğimiz tonozlu, uzun bir mekan mevcut. Bu teknikle, hamamın sıcak sularından faydalanarak keçeler yıkanmıştır” dedi.
Tarihi Bilgiler ve Geçmişi
Tunca Nehri kıyısında yer alan hamam, 1422 yılında inşa edilmiştir. Kesme taş ve tuğla malzemelerle yapılan hamam, orijinal duvarlarını korumaya devam etmektedir. Ancak, Rusların Edirne’yi işgali sonrasında 1829 yılında tamamen kapatılmıştır.
Edirne’de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Edirne’de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.