Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gereğinden Fazla Merhamet Vatana İhanettir Sözü Kime Ait, Kim Söyledi?

Sözün Atatürk’e Ait Olduğu

Sözün Atatürk’e Ait Olduğu İddiası
Sosyal medyada hızla yayılan bu iddia, özellikle güncel olaylar bağlamında Atatürk’e atfedilerek paylaşıldı. Ancak, Teyit gibi doğrulama platformlarının araştırmaları, bu tür iddiaların çoğunun gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu. Atatürk’ün söylev ve demeçlerinde, yazdığı kitaplarda ve güvenilir tarihsel kaynaklarda bu söze rastlanmamaktadır.

Gereğinden Fazla Merhamet Vatana İhanettir Sözü Kime Ait, Kim Söyledi?

Tarihsel Kaynaklar Ne Diyor?
Nutuk: Atatürk’ün 1927 yılında yayınlanan Nutuk adlı eserinde, “Gereğinden fazla merhamet, vatana ihanettir” şeklinde bir ifadeye yer verilmemiştir. Merhamet konusuna değinildiği bölümlerde, millet ve devlet işlerinin başkalarından insaf ve merhamet dilenerek görülemeyeceği ifade edilmektedir.

Medeni Bilgiler: 1930 yılında tarihçi Afet İnan’ın ismi ile basılan ve Atatürk’ün de yazımında yer aldığı bu kitapta, merhamet ve merhametsizlik kavramlarından bahsedilmekte, ancak iddia edilen söze yer verilmemektedir.

Diğer Kaynaklar: Atatürk Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri ile Atatürk’ün Türklük ve Milliyetçilik Anlayışı kitapları da incelendiğinde, bu söze rastlanmamaktadır.

Atatürk’ün Merhamet Konusundaki Görüşleri
Atatürk’ün düşmana merhamet göstermenin acizlik ve zaaf olduğunu belirttiği bir demeci bulunsa da, bu ifadeden “gereğinden fazla merhamet vatana ihanettir” anlamı çıkarılmamaktadır. Atatürk’ün görüşleri genellikle, milletin ve devletin bağımsızlığını ve bütünlüğünü koruma üzerine odaklanmıştır.