Prof. Dr. Hilmi Orhan, haşere ilaçlamalarının risklerine dikkat çekti.
Haşere İlaçlamasında Zehirlenme Rizikolarına Dikkat
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi Orhan, İzmir’de bir apartmanda gerçekleştirilen haşere ilaçlaması sonrası yaşanan trajik olaya ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
Yarılanma Ömrü ve Sağlık Riski
1 yaşındaki bir bebeğin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan zehirlenme vakasının, haşere ilaçlamalarının riskler taşıdığını gözler önüne serdiğini belirten Orhan, ilaçlamada kullanılan maddenin ortamdaki havadan uzaklaşması için “yarılanma ömrü” adı verilen süreye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sürenin dolmasından önce ortamda bulunulmaması gerektiğini ifade etti.
Risklerin Önlenebilmesi
Konak ilçesindeki vakada, ilaçlama ile evlerde yaşayanların korunması için bazı kurallara uyulmadığını dile getiren Orhan, zehirlenme vakalarına maruz kalmamak için biyolojik örneklerin alınmasının ve bu örneklerin analiz edilmesinin önemli olduğunu belirtti. “Kullanılan ilacın vücuda ne oranda girdiğinin anlaşılması adına toksikolojik değerlendirme yapılmalıdır,” dedi.
İlaç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Orhan, evlerde tarım ilaçlarının kullanılabileceğini, ancak bunun insan sağlığına olumsuz etkileri en düşük olanlar ile yapılması gerektiğini kaydetti.
“Özellikle ilaçlamayı yapan kişiler, kullanılan ilacın özellikleri hakkında ev sakinlerini bilgilendirmelidir. İlaçlama sonrası ortamda bulunmamak, doğrudan uygulanan bölgelere temas etmemek ve havayı solumamak hayati önem taşımaktadır,” dedi.
Yetkili Kişilerle Çalışmak Önemli
Orhan ayrıca, yasaların ilaçların kullanımıyla ilgili oldukça açık ve net olduğunu belirterek, teknik personelin ve ev sahiplerinin bu kurallara uyması halinde risklerin ortadan kalkacağına vurgu yaptı. “Üzerinde durulması gereken en önemli nokta, yetkilendirilmiş kişilerle çalışarak, gerekli tüm önlemleri almak,” şeklinde konuştu.
Olayın Gelişimi
İzmir’in Konak ilçesindeki ilaçlama sonrası, 1 yaşındaki erkek bebek hayatını kaybederken, hastaneye kaldırılan 3 kişi arasında bebeğin annesi ve babası taburcu edilmiştir. Olayla ilgili olarak, ilaçlama yapan ziraat mühendisi ve yardımcısıyla birlikte işin aracılığını yapan bir kişi gözaltına alınmıştır.
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hilmi Orhan, İzmir’de 1 yaşındaki bebeğin apartmandaki haşere ilaçlamasının ardından zehirlenerek hayatını kaybetmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede ilaçlamayla uygulanan maddenin uzaklaşması için gereken “yarılanma ömrü” içinde ortamdaki havanın solunmaması gerektiğine dikkat çekti.