Milli Saraylar Sedef Atölyesi, kültürel mirası koruyarak geleceğe taşımakta önemli bir rol üstleniyor.
Kültürel Mirası Geleceğe Taşıyan Sedef Atölyesi
Milli Saraylar Sedef Atölyesi, kültürel varlıkların restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasında kritik bir rol üstleniyor. Yıldız Sarayı Şale Köşkü’nde bulunan bu atölyede, uzman restoratörler tarihi eserleri eski ihtişamına kavuşturmak için büyük bir titizlikle çalışıyor.
Özgün ve Az Müdahale Prensipleri
Atölyede, kasır, köşk ve müze eserlerinin restorasyonu yapılmakta, bu eserler özgünlük ilkesi gözetilerek asgari müdahale ile yeniden sergilenebilir hale getirilmektedir. Atölyenin sorumlu ismi Cemalettin Ünal, bu süreçte tarihi eserlerin korunmasının önemine dikkat çekiyor.
Cemalettin Ünal’dan Açıklamalar
Ünal, yaptığı açıklamada, “Atölyede Topkapı Sarayı’ndan Harem Kapısı ve Yıldız Sarayı’ndan Abdülhamid Han’a ait tuğralı taht üzerinde restorasyon çalışmaları yapıyoruz” diyerek, restorasyonun kapsamını aktardı. Ayrıca, “Genelde barok tarzıyla çalışıyoruz; fakat boulle tarzı eserler de restore etmekteyiz” şeklinde sözlerini devam ettirdi.
Organik Malzemeler Kullanılıyor
Restorasyon çalışmalarında organik malzemelere öncelik verdiklerini belirten Ünal, “Malzeme olarak sedef, pelesenk, abanoz ve şimşir gibi doğal ahşaplar kullanıyoruz” dedi. Ayrıca, “Kimyasal ya da suni malzemeler kesinlikle kullanılmamaktadır” ifadeleriyle doğal malzeme kullanmanın önemini vurguladı.
Deneyim ve Titizlik
Bir eserin restorasyon sürecinin odak ve titizlik gerektirdiğini söyleyen Ünal, “Malzeme hem doğal hem de çok değerli olduğu için israfa yer yok; her şey özenle planlanıyor” ifadelerini kullandı.
Mutluluk ve Gurur
32 yıllık kariyerinin ardından bu nadir eserlerle çalışmanın verdiği mutluluğu ifade eden Ünal, “Tarihle direkt temas etmek büyük bir şans. Geriye dönük olarak eserlerin sergilenmesi, ailemden gelenlerin onlara tanık olması ise bir diğer mutluluk kaynağı” dedi.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 32 restorasyon ve konservasyon atölyelerinden biri olan Sedef Atölyesi’nde kasır, köşk ve müze eserleri, ustalıkla eski ışıltısına kavuşturuluyor.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 32 restorasyon ve konservasyon atölyelerinden biri olan Sedef Atölyesi’nde kasır, köşk ve müze eserleri, ustalıkla eski ışıltısına kavuşturuluyor.