Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müslüman Ülkelerde Demokrasi Tartışmaları: 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı Sonuçları

İstanbul’da düzenlenen konferansta demokratikleşme ve Müslüman toplumlar gündeme geldi.

İstanbul'da düzenlenen konferansta demokratikleşme

İstanbul’da düzenlenen konferansta demokratikleşme ve Müslüman toplumlar gündeme geldi.

11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı

İstanbul’da gerçekleştirilen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı’nda, “Müslüman Çoğunluklu Ülkelerde Demokratik Tecrübeler” başlıklı bir oturum yapıldı.

Oturumun Başkanlığı

Bu önemli konferans, Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle düzenlendi. Oturumun başkanlığını ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Zekeriya Kurşun üstlendi.

Demokratikleşme Eleştirileri

Oturumda söz alan Tunus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kamal Ben Younes, demokratikleşme araştırmaları için genellikle “Avrupa merkezli yöntemler” kullanıldığını ve bu durumu eleştirdi. Dahası, Orta Doğu’daki demokratik dönüşümde hem iç hem de dış faktörlerin etkili olduğunu belirten Younes, bu alanın daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Ayrıca, “Demokratikleşmeyi teşvik etmek için sivil toplum ile işbirliği yapılmalıdır.” dedi.

“Müslüman Olmak, Fert ve Toplum” Oturumu

Konferansın üçüncü oturumunda ise, Kabil Üniversitesi Öğretim Üyesi Manizha Ramizy moderatörlük yaparken, İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Malezya Putra Üniversitesi Devlet ve Medeniyet Çalışmaları Bölümünden Dr. Zatul Himmah Adnan konuştu.

Müslüman Karşıtlığı Üzerine Düşünceler

Özipek, günümüzde yükselen yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa dikkat çekerek, Müslüman karşıtlığının (İslamofobi) bazı açılardan diğer ayrımcılıklara benzerken bazı açılardan ise farklılık taşıdığını ifade etti. Özellikle Gazze’deki durumun trajik bir örnek teşkil ettiğini belirterek, “Müslüman düşmanlığı, aslında Filistin’deki soykırımda gözlemleniyor.” dedi.

Özipek, liberallerin başta ABD olmak üzere bazı demokrasilerin soykırıma göz yummalarını sorguladı. Gazze’deki durumu “Bir savaştan ziyade tek taraflı bir şiddet olarak tanımlamak gerekir.” ifadesiyle değerlendirdi.

Malezya’daki Müslümanların Sosyal Kimliği

Dr. Zatul Himmah Adnan ise Malezya’daki Müslümanların durumu hakkında bilgi vererek, “İslam, Malezyalılar için sosyal kimliğin ayrılmaz bir parçasıdır.” dedi.

Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik...

Atlas Network, İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı’nda “Müslüman Çoğunluklu Ülkelerde Demokratik Tecrübeler” başlıklı oturum yapıldı. Oturumda, Tunus Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Kamal Ben Younes konuşma yaptı.