Sinop Üniversitesi öğrencileri, lakerda ile ilgili farklı yapım teknikleri öğreniyor.
Sinop’ta Geleceğin Şef Adayları Lakerda Eğitimi Alıyor
Sinop’ta, kentte özgü coğrafi işaret belgeli lakerda, Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine uygulamalı eğitimlerle tanıtılacak.
Lakerda Festivalinin Önemi
Karadeniz’in lezzetlerinden biri olan lakerda, torik ve palamuttan yapılmakta ve tanınırlığını artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu bağlamda, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde eğitim gören 264 öğrenci, “yeni nesil lakerda” olarak adlandırılan çeşitli sunum teknikleriyle lakerdayı sofralara taşımayı öğrenecekler.
Doç. Dr. Hasibe Yazıt’ın Açıklamaları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt, üniversitenin yerel lezzetleri ön plana çıkarma görevini vurguladı. Yazıt, lakerdanın tanıtımında önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtirken, bu lezzetin sofralarla buluşmasına katkıda bulunacaklarını ifade etti.
Eğitim Programının İçeriği
Öğrencilere ilk olarak lakerda sunum teknikleri hakkında teorik ve pratik eğitim verildi. Yazıt, “Yöresel ürünlerimizi günümüz koşullarında daha farklı nasıl sunabiliriz?” sorusuna odaklanarak öğrencilerin eğitimle bilgi ve becerilerini geliştirdiğini söyledi.
Yarışma Başarıları
Gastronomi öğrencileri, festivalde “özgün ve tarif sunumu” kategorisinde başarı elde etti. 4. sınıf öğrencisi Harun Uyar, lakerdayı tuz oranını düşürerek sunarak beğeni topladı. Aynı kategoride başarı gösteren Dilara Yılmaz ise tabaklarını farklı malzemelerle kombinleyerek dikkat çekti.
Bundan Sonraki Aşama
Doç. Dr. Hasibe Yazıt, lakerda yapımına yönelik eğitimlerin ilerleyen aşamalara taşınarak, standartlar belirlenip workshoplar düzenleyeceklerini duyurdu. Özellikle, lakerda yapımının gizli kalmış yönlerini aydınlatmayı ve bu alanla ilgili daha fazla farkındalık yaratmayı hedeflediklerini açıkladı.
Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, kente özgü coğrafi işaret belgeli lakerdanın (tuzlu balık) kriterlere uygun farklı sunum ve yapım teknikleriyle ilgili uygulamalı eğitim verilecek. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt (sağda), konuya ilişkin açıklama yaptı.