Ankara’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Göç Konferansı, göçmenlerin geri dönüşü üzerine önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.
Üçüncü Uluslararası Göç Konferansı Ankara’da Düzenlendi
Göç İdaresi Başkanlığı, Polis Akademisi Başkanlığı ve Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Göçmenlerin Geri Dönüşünde Zorluklar ve Yeni Başlangıçlar” temalı 3. Uluslararası Göç Konferansı, Ankara’nın Şehit Kadir Kırbaç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansa Üst Düzey Katılım
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş, Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu ve birçok uluslararası kuruluş temsilcisinin katıldığı etkinlikte, göç politikalarına dair farklı bakış açıları ele alındı.
Türkiye’nin Göç Yönetimi Yaklaşımı
Aktaş, yaptığı açılış konuşmasında Türkiye’nin 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde etkili bir göç yönetim sistemi uyguladığını vurguladı. “Göç İdaresi Başkanlığı, insan ticareti mağdurlarının korunması, düzensiz göçle mücadele ve destekli gönüllü geri dönüş gibi konularda önemli adımlar atmaktadır,” dedi.
Etkin Geri Dönüş Politikaları
Atilla Toros, Türkiye’nin göç yönetiminin insani değerlere dayandığını belirtirken, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş süreçlerine dair detaylar paylaştı. “Bugüne kadar 727 bin 963 Suriyelinin ülkesine geri dönüşünü sağladık,” diyen Toros, bu yıl içindeki düzenli geri dönüşlerin artış gösterdiğini ifade etti.
Akademik ve Pratik Katkılar
Polis Akademisi Başkanı Çolak, konferansta yaptığı konuşmada, geri dönüş sürecinin sadece fiziksel bir hareket değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir entegrasyon süreci olduğunu vurguladı. “Göç hareketlerinin etkilerini akademik ve pratik düzeyde analiz etmek için çalıştaylar ve sempozyumlar düzenliyoruz,” dedi.
Oturumlar ve Tartışmalar
İki gün süren konferans boyunca “Geri Dönüş Politikaları”, “Hukuki Boyutuyla Geri Dönüş”, “Toplumsal Boyutuyla Geri Dönüş”, “Sağlık ve Sosyal Hizmet Boyutuyla Geri Dönüş”, “Geri Dönüşlerde Yurt Dışı Örnekleri” gibi başlıklarla toplamda 6 oturum gerçekleştirildi.
Göç İdaresi Başkanlığı ve Polis Akademisi Başkanlığı ile Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince “Göçmenlerin Geri Dönüşünde Zorluklar ve Yeni Başlangıçlar” temalı 3. Uluslararası Göç Konferansı, Ankara’da düzenlendi.
Göç İdaresi Başkanlığı ve Polis Akademisi Başkanlığı ile Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezince “Göçmenlerin Geri Dönüşünde Zorluklar ve Yeni Başlangıçlar” temalı 3. Uluslararası Göç Konferansı, Ankara’da düzenlendi.