Amasya, Gaziantep ve Turgut Özal Üniversiteleri’nden akademisyenler, kanserle mücadelede yeni bir molekül geliştirdi ve patent aldı.
Üniversitelerden Kanser Araştırmasında Patent Başarısı
Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nden akademisyenler, kanserli hücrelerle mücadelede önemli bir sentez çalışması gerçekleştirdi. Bu çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Kanserle Mücadelede Yeni Bir Yaklaşım
Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Turgut Özal Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar, “Kanser Hücre Hatlarındaki Antikanser Aktiviteleri İçin Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi” başlıklı projeyi hayata geçirdi. Araştırmanın sonuçları, kanser tedavisinde umut verici sonuçlar sağladı.
Kanserin Tehditleri ve Araştırmanın Önemi
Prof. Dr. Yağlıoğlu, kanserin kontrolsüz hücre bölünmesiyle ortaya çıktığını ve gelişmiş ülkelerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni olduğunu belirtti. Son yıllarda çeşitli kanser türlerinin artması nedeniyle kemoterapötik ilaçlara olan ihtiyacın giderek yükseldiğini vurguladı.
Hedef: Güvenli Antikanser Molekülleri
Yağlıoğlu, literatürde henüz yüzde 100 etkili bir kanser ilacı bulunmamasının acil bir çözüm gerektirdiğini dile getirerek, daha az toksik ve yüksek verimli antikanser moleküllerinin sentezi konusunda araştırmalara odaklanılması gerektiğini belirtti.
Yeni Bileşikler ve Test Sonuçları
Heterosiklik kalkonların antibakteriyel ve antikanser özelliklerinin yanı sıra, yapılan sentezlerin in vitro PC3 ve HeLa kanser hücreleri üzerinde önemli antikanser etkiler gösterdiği açıklandı. İlk aşamada 4′-piperazinasetofenon türevi bileşiklerin sentezi gerçekleştirilmiş ve yapılan testlerle antikanser aktiviteleri doğrulanmıştır.
Amasya Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Buluşumuz, üniversitemiz adına tescillenmiştir. Hocamızı ve proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.” denildi.
Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin kanserli hücrelerle mücadeledeki sentez çalışması patent aldı. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, açıklamalarda bulundu.