İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen kongrede 7 ülkeden 120 bilim insanı, kültürel miras ve Türkoloji üzerine sunum yapacak.
X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi Başladı
Bu yıl “Köklü Mirasıyla Gelecek Perspektifini Buluşturma” temasıyla gerçekleştirilen kongrede, 7 ülkeden 120’yi aşkın bilim insanı iki gün boyunca sunumlarını gerçekleştirecek.
Kongrenin Açılışı
İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda başlayan bu kongre, İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenmektedir. Açılışta İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, enstitünün Türkiye’nin ilk üniversiteye bağlı araştırma kurumu olarak 12 Kasım 1924‘te kurulduğunu belirtti.
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
Prof. Dr. Zülfikar, enstitünün Türk dili, tarihi ve sanatı gibi birçok alanda önemli araştırmalara öncülük ettiğini ifade etti. Ayrıca, uluslararası düzeyde Türkoloji çalışmalarına yaptıkları katkının altını çizdi.
Kongrenin Amacı ve Katılımcılar
Kongre koordinatörü ve Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Temel Alemdar, kongrenin Türkiyat araştırmalarında yeni konuların ve metodolojilerin tanıtılmasını amaçladığını söyledi. Katılımcılar, çeşitli bakış açılarıyla araştırma alanlarına yeni perspektifler kazandıracak.
Gelecek İçin Katkılar
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve kongre düzenleyici başkanı Prof. Dr. Ayşe Zişan Furat, akademik etkinliklerin, kültürel diplomasi bağlamında önem taşıdığını belirterek, kongrede sunulacak bildirilerin hem günümüz Türkoloji’sine ışık tutacağını hem de gelecekteki kültür politikalarının şekillendirilmesine katkı sağlayacağını kaydetti.
Türkçe’nin Önemi
Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Harun Şahin, Türkçenin milletin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir unsuru olduğunu vurguladı. Dilin korunması ve geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Kongre Detayları
Kongrede 27 oturumda 110 tebliğ sunulacak. Tarih, dil, edebiyat, kültür ve sanat gibi geniş bir disiplin yelpazesi ele alınacak. Öne çıkan başlıklar arasında “Dünya Çapında Ün Kazanan Rumen Türkolog; Vladimir Drimb”, “Almanya Türkolojisinin Türkolojiye Katkıları”, “Bağımsızlık Sonrası Türk Cumhuriyetlerinde Uygulanan Dil Politikası” gibi konular bulunmaktadır.
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen “X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi”, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda başladı.
İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen “X. Milletlerarası Türkoloji Kongresi”, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda başladı.