Yusuf Koç, gençleri internetin tehlikeli yüzünden koruma amacıyla aileleri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyor.
İnternetin Karanlık Yüzü ile Mücadele
Karanlık internet platformlarında gençleri hedef alan tehditlere dikkat çeken yazılımcı Yusuf Koç, ailelere bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Koç, Edirnekapı’daki bir cinayet sonrası bu konuda farkındalık oluşturma ihtiyacını hissettiğini belirtiyor.
Gençlerin Sanal Tehlikelere Maruz Kalması
Tekirdağ’dan yazılımcı Yusuf Koç ve ekibi, çevrim içi oyunlar ve sosyal medya platformları üzerinde gençlere yönelik kötü içeriklere karşı aileleri uyarmaktadır. Koç, 25 yıllık yazılım tecrübesiyle birlikte, deep web ile ilgili edindiği bilgileri ailelerle paylaşmaktadır.
Çocukların Sanal Ortamda Kullanılması
Koç, 14-15 yaş aralığındaki gençlerin cinsel istismar ve sanal şantaj gibi tehlikelere maruz kaldığını ifade ediyor. Sosyal medya uygulamaları üzerinden gençlerin montajlı resimleriyle şantaj yapıldığını belirten Koç, bu tür olumsuzlukların önlenmesi adına ailelerin çocuklarına destek olmalarının önemini vurguladı.
Uluslararası Tehditlerle Mücadele
Koç, bu kötü niyetli kişilerin IP adreslerini takip ederek, çoğunluğunun yurt dışında bulunduğunu ve gençlerin bu kişilerin tuzaklarına çekildiğini kaydetti. Koç, aileleri çocukların internet kullanımı konusunda bilinçlendirmeye devam ederek güvenli bir dijital alan yaratmayı hedefliyor.
Ebeveynlere Öneriler
Bununla birlikte siber güvenlik uzmanı Huzeyfe Erdinç, ebeveynlerin çocuklarının dijital alışkanlıklarını izlemelerinin önemine dikkat çekti. Ebeveynlerin, çocuklar için ortak alanlarda bilgisayar ve tablet bulundurarak internet kullanımını gözlemlemeleri gerektiğini belirtiyor.
Dijital Detoks Tavsiyesi
Erdinç, ailelerin düzenli dijital detoks günleri düzenlemesi gerektiğini vurgulayarak, çocukların sosyal medyadaki arkadaşlık isteklerini dikkatli bir şekilde kontrol etmelerinin önemine değindi. Böylece aileler, çocuklarının güvenli bir dijital ortamda büyümelerini sağlayabilirler.
Yazılımcı Yusuf Koç, Edirnekapı’daki cinayetin ardından gündeme gelen bazı platformlar ile “internetin karanlık yüzü” olarak adlandırılan “deep (dark) web” sitelerinde gençlere ve çocuklara yönelik sanal tehlikelere dikkati çekmek için farkındalık çalışması yapıyor. Koç, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.