Türkiye’de elektrikli araç devrimi başladı ve kararlar peş peşe açıklanıyor. Dün, bazı hibrit modellere kısıtlı da olsa ÖTV indirimi uygulanmasına karar verildi. Hemen ardından, elektrikli araçların en büyük sorunlarından biri olan şarj istasyonları için önemli bir adım atıldı. Site ve apartman otoparklarında şarj istasyonu kurulmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı. Bakanlık, tartışmalara yol açan konu hakkında son noktayı koydu: ‘Şarj istasyonu kurmak için 5’te 4 şartına gerek yok…’
Dün hibrit araçlar için ÖTV indirimi kararı alınırken, sektör yetkilileri bu indirimin şimdilik sınırlı modellerde uygulanabileceğini, ancak zamanla daha fazla modele yayılacağını belirtti. Türkiye’de tamamen elektrikli otomobillerin pazar payının her yıl hızla arttığını vurgulayan sektör temsilcileri, en büyük sorunun evde veya işyerinde şarj imkanı bulma zorluğu olduğunu ifade ediyordu. Bu durumun tamamen elektrikli araçlara geçişi geciktirdiği belirtilirken, bu konuda çok önemli bir karar daha alındı.
ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN YENİ ŞARJ İSTASYONU DÜZENLEMESİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yayımladığı yeni bir resmi karar ile bu sorunu kökten çözmeyi hedefliyor.Özellikle apartman ve sitelerde yaşayanlar arasında ortak alanlara şarj istasyonu kurulması zaman zaman tartışmalara yol açıyordu. Yeni düzenleme sayesinde elektrikli araç sahipleri, artık şarj istasyonu kurulumunda karmaşık bürokratik süreçlerle uğraşmak zorunda kalmayacak.
ŞARJ İSTASYONU KURULUMUNDA YENİ DÜZENLEME: 5’TE 4 ŞARTI KALKTI
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, şarj istasyonlarının ruhsat gerektiren yapılar kategorisinde olmadığının vurgulandı.
Bu sebeple, şarj istasyonları kurulurken 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesinde belirtilen maliklerin beşte dördünün onayının alınmasına gerek olmadığı belirtildi. Bakanlık, aynı kanunun 42. maddesine atıfta bulunarak, şarj istasyonu kurulumu için çoğunluğun kararının yeterli olacağını açıkladı.
AYRINTILAR BELLİ OLDU
Açıklamanın devamında, “Bakanlığımıza yapılan başvurularda, site ve apartmanların açık veya kapalı otopark alanlarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulması için kat malikleri kurulunda hangi oranda karar alınması gerektiğine dair sorular sorulmakta olup, konunun açıklığa kavuşturulması gerekmiştir.
Herhangi bir inşaat faaliyeti gerektirmeyen, kapalı mekan oluşturmayan ve monte edilip taşınabilen, yangın ve elektrik güvenlik tedbirleri alınmış olan, taşınabilir bir elektrikli cihaz niteliğindeki elektrikli araç şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı kapsamında olmadığı, bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesi uyarınca maliklerin beşte dördünün onayının aranmasına gerek olmadığı, kanunun 42. maddesi kapsamında değerlendirilerek kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar alarak kurulabileceği” ifadeleri yer aldı.