Eğitim sisteminde köklü değişikliklere dair önemli sinyaller geliyor! Liselerin üç yıla indirilmesi, zorunlu eğitimde esnetilme modeli ve mesleki eğitime yönlendirmelerin artırılması şeklinde kritik değişikliklerin yapılacağı iddiası ortaya atıldı. Peki, lise kademesinde zorunlu eğitim sona mı erecek? İşte detaylar..
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili kapsamlı bir revizyon sinyali verildi. Eğitim alanındaki bazı derneklerin yayımladıkları raporlarda lise eğitim süresinin 3 yıla düşürülmesi ve zorunlu eğitimin esnek hale getirilmesi öneriliyor. Yapılan çalıştayların sonuçları, mevcut sistem düzeninin eğitimde kalite sorunlarına neden olduğunu ve öğrencilerin erken yaşlarda mesleki yönelimlerine teşvik edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Enderun Özgün Eğitimciler Derneği’nin Maarif Platformu’nun ve Medeniyet Enstitüsü’nün düzenlediği çalıştayın raporunda, zorunlu eğitim sisteminin bireylerin üzerinde baskı unsuru haline geldiği ve aynı zamanda da üniversite mezunu işsiz sayılarının artması durumuna yol açtığı vurgulanıyor. Raporda, lise eğitim süresinin kısaltılması, mesleki yönlendirme süreçlerinin erken zamana çekilmesi ve ve sınıf geçme hakkında hazırlanan yönetmeliğinin gözden geçirilmesi gerektiği kaydedildi. Aynı zamanda meslek liselerinin mühendislik eğitimi için bir köprü olması öneriliyor ve üniversitelerin kontenjanlarının da istihdam odaklı olarak belirlenmesi gerektiği belirtiliyor.
Eğitim Sistemine Köklü Değişiklikler
‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ üzerinde çalışmalar yürüten MEB’in eğitim sisteminde köklü değişikliklerin yapılabileceği belirtilmektedir. Eğitimciler, zorunlu olan lise eğitiminin kaldırılarak, öğrencilerin önemli bir kısmının da mesleki eğitimlere yönlendirilmesi gerektiğini savunuyorlar.