Hazırlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2025’te doğrudan başkana bağlı bir siber güvenlik başkanlık pozisyonu oluşturacak.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte 2025 yılında doğrudan cumhurbaşkanına rapor verecek Siber Güvenlik Müdürlüğü kurulacak. Yeni yapının Türkiye’nin siber güvenliğini ve bilişim altyapısının korunmasını, geliştirilmesini ve kamu kurumlarının arasında iş birliğinin sağlanmasını amaçlıyor. Başkanlık, Siber Güvenlik Komisyonu kararlarını uygular ve ulusal düzeyde stratejik hedeflere ulaşır.
Başkanlık Yapısıyla Görevleri
Siber Güvenlik Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne bağlı olarak görev yapacak ve İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi kilit bakanlıkları içeren Siber Güvenlik Komisyonu tarafından yönetilecek. Başkanlık aynı zamanda
Kamu kurumlarının arasındaki siber güvenlik iş birliğinin sağlanması,
Ulusal BT altyapısının korunması ve güçlendirilmesi,
Kritik altyapılarla ilgili siber tehditlerin önlenmesi gibi görevlerden sorumlu olacaklar.
AK Parti milletvekilleri, TBMM grup başkanı Abdullah Güler liderliğinde cumhurbaşkanlığının hukuki altyapısının iyileştirilmesi için çalışıyorlar.
Başkanlığın teşkilat yapısı, görev, yetki ve aynı zamanda sorumluluklarıyla ilgili hükümlerin yer aldığı kanun tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacaktır.
“2025’te TBMM’de yeni düzenlemeler gündeme gelecek”
AK Parti, siber güvenlik başkanlığının dışında Ocak 2025’te bir dizi yeni yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmayı planlıyor. Bunlar arasında;
İklim değişikliği ve karbon emisyonlarını takip düzenlemeleri,
Rekabetin Korunması Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı,
Buna sanayi ve teknolojiye, küçük ve orta ölçekli işletmelere ve Türkiye Adalet Akademisi’nin organizasyon yapısıyla ilgili düzenlemeler de dahildir.
Söz konusu düzenlemeler, dijital altyapının güvenliğini, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğini destekleme durumunu amaçlamaktadır.