Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sahipsiz hayvanlar düzenlemesi TBMM’den geçti

Son günlerde büyük yankı uyandıran sahipsiz hayvanlar hakkındaki yeni yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Yeni yasaya göre, evcil hayvanını terk eden kişiler 60.000 TL para cezasına çarptırılacak. Ayrıca, hayvanlar için ayrılan paraları başka yerlere harcayan belediye çalışanları hapse girebilecek. Bu yasa, sokak hayvanlarının daha iyi korunmasını amaçlıyor.

Son günlerde büyük yankı

Son günlerde büyük yankı uyandıran sahipsiz hayvanlar hakkındaki yeni yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. Yeni yasaya göre, evcil hayvanını terk eden kişiler 60.000 TL para cezasına çarptırılacak. Ayrıca, hayvanlar için ayrılan paraları başka yerlere harcayan belediye çalışanları hapse girebilecek. Bu yasa, sokak hayvanlarının daha iyi korunmasını amaçlıyor.

Hayvan hakları konusunda uzun süredir devam eden tartışmaların bir sonucu olarak, sokak hayvanları ile ilgili yeni bir düzenleme yasalaştı. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi ile, bakımevlerindeki tehlikeli ve bulaşıcı hastalığı olan köpeklerin veteriner hekim kararıyla ötenazi edilmesine imkan tanındı. Bu düzenleme, 224 hayır oyuna karşın 275 evet oyuyla kabul edildi.

HAYVANLARA İŞKENCE YASAKLANDI, SAHİPSİZ HAYVANLAR KORUNACAK

Meclis Genel Kurulu’nda gece boyunca süren çalışmalar sonucu, hayvan haklarına dair önemli düzenlemeler içeren kanun teklifinde 10 yeni madde kabul edildi.

Yeni düzenlemeyle, hayvanlara yapılacak müdahalelerde tıbbi gerekçelerin yanı sıra, kanunda belirtilen diğer istisnai durumlar da göz önünde bulundurulabilecek.

Yerel yönetimlerin sorumlulukları da artırıldı. Artık, sahipsiz hayvanların toplanması ve bakımevlerine götürülmesi zorunlu olacak. Hayvanların bakımevleri dışında bırakılması kesinlikle yasaklandı. Bu sayede, yerel yönetimler hayvanların bakımı konusunda daha etkin bir rol oynayacak ve sahipsiz hayvanların sokaklarda yaşamasına engel olunacak.

sokak hayvanları yasası

HAYVAN HAKLARI YASASI KABUL EDİLDİ, MİLLETVEKİLLERİ HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİ

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklerle, sahipsiz hayvanların korunması ve refahı için önemli adımlar atıldı. Milletvekilleri, yasaların kabul edilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çektirerek bu önemli gelişmeyi kutladı.

Yeni yasayla birlikte İl Hayvanları Koruma Kurulları’nın yetkileri genişletildi. Kurullar artık sadece hayvanların korunmasıyla değil, aynı zamanda insan, hayvan ve çevre sağlığı arasındaki dengeyi korumakla da görevli olacak. Sahipsiz hayvanlardan kaynaklanan sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi de kurulların sorumlulukları arasında yer alacak.

Devlet, hayvan hakları konusunda daha aktif bir rol üstlenecek. Yerel yönetimler başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara, bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmaları için daha fazla destek sağlanacak. Ayrıca, hayvanların bakımı, rehabilitasyonu ve sahiplendirme işlemleri için gerekli olan ilaç, alet, ekipman ve mali destek de verilecek.

HAYVAN TERKİNE AĞIR CEZALAR, HAYVAN BAKIMEVLERİ ZORUNLU

Hayvan hakları konusunda önemli bir adım atılarak, hayvanları terk edenlere ağır cezalar getirildi. Yeni düzenlemeyle, hayvanlarını terk eden veya kötü muamele eden kişilerin hayvanlarına el konulacak ve hayvan bulundurmaları yasaklanacak.

Cezalar şöyle artırıldı:

  • Sahipli hayvanı terk edenlere: Hayvan başına 2.000 TL ila 60.000 TL arasında idari para cezası kesilecek.
  • Sahipsiz hayvanı bakımevi dışında bırakanlara: Hayvan başına 50.000 TL idari para cezası kesilecek.
  • Bu ağır cezalarla hayvan terk edilmesinin önüne geçilmesi ve hayvanların daha iyi korunması amaçlanıyor.

sokak hayvanları yasası

Hayvan Bakımevleri Zorunlu Hale Getirildi

Yeni yasayla birlikte, büyükşehir, il ve nüfusu 25 bini aşan tüm belediyeler hayvan bakımevleri kurmak zorunda olacak. Diğer belediyeler ise hayvanları en yakın bakımevine götürmekle yükümlü olacak. Bu sayede sokakta yaşayan hayvan sayısı azaltılacak ve hayvanların bakımı daha sistemli hale getirilecek.

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri Kaldırıldı

Sokakta bakıma ve korunmaya ihtiyacı olacak sahipsiz hayvan bulunmaması hedeflendiği için, “yerel hayvan koruma görevlileri”ne ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.

HAYVAN BAKIMI İÇİN BELEDİYELERE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE CEZALAR

Yeni düzenlemeyle belediyeler, sahipsiz hayvanların bakımı konusunda daha fazla sorumluluk üstlenecek. Bu kapsamda:

  • Hayvan bakımı için ayrılan kaynakları başka amaçlar için kullanan belediye başkanları ve yetkilileri 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
  • Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevlerini kurmak veya mevcutlarını iyileştirmekle yükümlü olacak.
  • Belediyeler, bütçelerinin belirli bir oranını (büyükşehirler için binde 3, diğerleri için binde 5) hayvan bakımı için ayırmak zorunda olacak.
  • Ayrılan ödenekler sadece hayvan bakımı için kullanılacak ve başka bir amaca aktarılamayacak.
  • Belediyelerin ayrılan ödeneklerin üzerinde yaptığı harcamaların yüzde 40’ı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belediyeye geri aktarılacak.

HAYVAN HAKLARI YASASI: YEREL YÖNETİMLERE DESTEK ARTIYOR

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Yeni Yasa ile Neler Değişiyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı, barınak yapımı da dahil olmak üzere yerel yönetimlere yüzde 40 oranında destek sağlıyor. Yeni yasa ile bu destek kapsamı genişletilerek, belediyelerin hayvan bakımı konusunda daha fazla kaynak ayırması sağlanacak.

Tasarruf tedbirleri, belediyelerin hayvan bakımı için ayırdığı bütçeyi etkilemeyecek. Belediyeler, belirlenen oranlarda kaynak ayırmaya devam edebilecek.

 Yeni yasa ile hayvan sahiplerinin sorumlulukları artırıldı. Hayvanlarını terk eden kişilere ceza uygulanacak.

Kirişci’nin Vurguları

Teklifin sadece Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülmesi gerektiği belirtildi.

İl Hayvanları Koruma Kurullarında merkezi yönetimin temsilcileri de yer alıyor. Bu sayede merkezi yönetim, yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışacak.

Belediyeler, 2028 yılına kadar hayvan bakımevlerini kurmakla yükümlü. Bu süreçte düzenli olarak barınak yapım çalışmaları devam edecek.