Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karabük’te Hadrianoupolis Mozaikleri İlgi Çekiyor

Adını Roma İmparatoru olan

Adını Roma İmparatoru olan Hadrianus’dan alan Hadrianouplis, kendine özel mozaikleri ile “Karadeniz Zeugması” olarak biliniyor. Bu mozaiklerin en çok göründüğü mekanlar ise antik kentte yer alan Chora Kilisesi, Dört Nehir Kilisesi, Hamam A ve Hamam B.

Karabük ilinin Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Antik Kenti’nde 2005 yılında başlayan arkeolojik çalışmalarda tespit edilen taban mozaikleri oldukça fazla ilgi çekti. Yapımında antik kent ve çevresinden toplanan renkli doğal taşlar kullanılan mozaiklerde sarı, mavi, beyaz, siyah, kırmızı, vişne rengi ve yeşil gibi renkler göze çarpıyor.

Milatta Sonra 5. yüzyılda inşaa edilen ve tamamı mozaikle kaplı Chora Kilisesi’nde, “Nuh’un Gemisi” sahneli mozaiğin içeriğinde günümüze ulaşan kalıntısı üzerinde tavus kuşu, fil, güvercin, geyik, kaplan gibi hayvanlar ve aslan vücutlu, kartal kanatlı, kartal başlı mitolojik bir yaratık olan Grifon tasvirleri yer alıyor.

Bir diğer görkemli mozaik örneği ise Chora ile çağdaş Dört Nehir Kilisesi’ne ait. Kilisenin “naos”unda (tapınaklarda, ya da kiliselerde halkın ibadet ettiği mekan) bulunan taban mozaiğinin üzerinde, Eski Ahit’te adları geçen ve “Cennet Nehirleri” olarak bilinen Geon (Nil), Phison, Tigris (Dicle) ve Euphrates’in (Fırat) kişileştirmeleri yer alıyor. Bu betimler ellerinde, içinden nehirlerin aktığı, “cornucopia” (bereket boynuzu) tutan iki kadın ve iki erkek figürü olarak görülüyor. Her bir figürün ismi ise sol üst köşede yazıyor.

MS 4-5. yüzyıllara tarihlenen hamamların zeminlerinde ise geometrik desenler ve meander motifleri göze çarpıyor. Mozaiklerin bazı kısımları tahrip olmuş, ancak hala etkileyiciliklerini koruyorlar.