Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Altın Kemer: 22 Yıldır Korunan Değerli Bir Hazine

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı başkanlığında 1989-2005 döneminde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bulunan 432 gram ağırlığındaki altın kemer, 22 yıl boyunca koruma altında tutuldu. Bu değerli eser, Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Altın kemer, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdür Vekili Hakim Aslan, Ani Ören Yeri’nin Türkiye’deki önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu ve tarihin çok erken dönemlerine uzandığını belirtti. Ani’nin geçmişinin Orta Çağ’da olduğunu ve eserin Urartu ile Pers dönemlerinde de kullanıldığını vurguladı.

Altın kemer, üzerindeki figürlerle Uygur dönemine ait duvar resimlerinde görülen benzerliklere sahip. Kemer, 3 bölümden oluşmakta olup altın malzemeden yapılmıştır. İçerisinde insan başı figürü ve “lisa” kelimesi bulunmaktadır, ki bu kelime sahibine uğur ve bereket getirdiği anlamına gelmektedir. Altın kemerin sergilenmesinin ardından 3 ay boyunca müzede kalacağı ve daha sonra tekrar depoya konulacağı belirtiliyor.