Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aspendos Antik Kenti’nde Eski Yunan Tanrıları: 2 Bin Yıllık Zeus ve Afrodit Heykelleri Keşfedildi

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos Antik Kenti, 6 bin yıl öncesine dayanan tarihi ve yaşam izlerine sahip bir antik kenttir. Bu benzersiz antik kent, ender antik tiyatrolardan birine, su kemelerine, sur duvarlarıyla çevrili agoraya, tapınağa, stadyuma, meclis binasına ve Roma bazilikasına ev sahipliği yapmaktadır. 2008 yılında başlayan çalışmalar, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bilgin başkanlığında devam etmektedir.

Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, antik kentte bulunan agora alanındaki iki katlı dükkanlardan birinde, yaklaşık 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykelleri keşfedildi. Bu keşif, antik kentte heykel işleme bölümünün varlığını göstermektedir.

Aspendos Kazı Başkan Yardımcısı arkeolog Hüseyin Tolga Candur, antik kentte yapılan çalışmaların bölgede 6 bin yıl öncesine kadar uzanan yaşam izlerini ortaya çıkardığını belirtmiştir. Kazı çalışmalarının devam ettiği antik kentte, heykellerin belgelenme, temizlik ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Antalya Müzesi’ne teslim edileceği açıklanmıştır.

Aspendos’ta yapılan kazı çalışmalarının hızla ilerlediğini vurgulayan Candur, ilerleyen zamanlarda daha farklı sürprizlerle karşılaşabileceklerini ifade etmiştir. Bakanlığın verdiği desteklerle çalışmaların önemli bir tempoya ulaştığını belirten Candur, ilerleyen dönemlerde daha fazla kazı alanı açarak Aspendos’un tarihinin daha kısa sürede ortaya çıkarılmasını planladıklarını belirtmiştir.