Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ayasofya Tarih Müzesi: Geçmişin Işığında Ayasofya’yı Keşfedin

Ayasofya Tarih ve Deneyim

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, Zengin ve Çeşitlendirilmiş Yeni Eser Koleksiyonuyla Ziyaretçilerini Ağırlıyor

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, güncellenen “Müze Tarihi Eserler Koleksiyonu” ile misafirlerini ağırlıyor. Müzenin sergi salonunda Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerinden gelen kıymetli eserler sergileniyor. Koleksiyonda 15. yüzyıldan kalan Kur’an-ı Kerim ve cüzü, nadide şamdanlar, Hristiyanlık dinine ait litürjik malzemeler, ayasofya’nın yapımında kullanılan tarihi tuğla ve Fossatti Kardeşler tarafından yapılan bronz madalyonlar yer alıyor.

Müze Müdürü Dr. Murat Bozcu, müzenin günlük ziyaretçi sayısının yaklaşık 1000-1250 kişi olduğunu belirtti. Bozcu, müzenin ziyaretçilere görsel ve işitsel bir tarih anlatımı sunmanın yanı sıra akademik bilgilerle de dikkat çektiğini vurgulayarak, ziyaretçilerin dijital deneyimi ve akademik bilgilerle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne gittiklerinde detaylı bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Müzede sergilenen eserlerin büyük bir kısmının daha önce depolarda saklandığı ve ilk kez sergilenmeye başladığı bilgisini veren Bozcu, müzenin zengin koleksiyonunu restorasyon ilkelerine uygun bir şekilde ziyaretçilere sunduklarını ifade etti. Müzenin kalıcı sergi salonunda Ayasofya’ya ait eski tarihli mimari parçalar ve Ayasofya Vakfiyeleri gibi önemli eserlerin bulunduğunu belirtti.

Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, ziyaretçilere Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi eserleri ve Ayasofya’nın zengin tarihini 23 farklı dil seçeneğiyle anlatan sürükleyici görsel ve işitsel bir deneyim sunuyor. Müzede ayrıca Ayasofya’nın tarihinden örneklere, mozaiklerden hat levhalarına kadar farklı türlerde orijinal parçalar da sergileniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde DEM Müzecilik tarafından hayata geçirilen Ayasofya Tarih ve Deneyim Müzesi, haftanın yedi günü 8:00 – 19:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Bu müze, ziyaretçilere tarihi eserlerle dolu benzersiz bir deneyim sunmaktadır.