Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ayasofya’nın Sanal Gerçekliğe Taşındı: Yıkıldığında Yeniden İnşa Edilebilecek!

Ayasofya Camii’nin ‘Bütüncül Planı’

Ayasofya Camii’nin ‘Bütüncül Planı’ Tamamlandı

537 yılından beri ayakta olan ve 1985 yılında ‘Dünya Kültür Mirası’ listesine alınan Ayasofya Camii’nin ‘Bütüncül Planı’ tamamlandı. Dünyadaki en önemli tarihi ve mimari eserler arasında yer alan Ayasofya, Türk vatandaşları ve turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Ancak bu eşsiz yapı, ziyaretçi yoğunluğu ve iklim etkisiyle zaman içinde yıpranmıştır.

1572’de Mimar Sinan tarafından restore edilen ve sağlamlaştırılan yapı, 1847 yılında Sultan Abdülmecid döneminde İsviçreli Fossati kardeşler tarafından büyük bir bakım onarımından geçmiştir. Ayasofya’nın tarihindeki en kapsamlı üçüncü çalışma ise günümüzde yürütülmektedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Ayasofya Bütüncül Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Ayasofya’nın dijital bir ikizi çıkarılmış ve gelecek kuşaklara aktarılmak üzere arşivlenmiştir. Yapının her santimetrekaresi taranmış, bilim ve danışma kurulları ile birlikte çalışılmış ve elde edilen veri yığını ile Ayasofya’nın geleceği güvence altına alınmıştır. Olası bir İstanbul depreminde Ayasofya tamamen yıkılsa bile, yeniden aynı şekilde inşa edilebilecektir.

Proje kapsamında yapılan çalışmaları Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Daire Başkanı Şengül Koncagül TRT Haber’e anlatarak, Ayasofya’nın bütün elemanlarının çizilmiş projeleri ile dijital bir ikizinin oluşturulduğunu ve yapının her noktasına müdahale edilebileceğini belirtmiştir. Ayasofya’nın gelecek nesillere aktarılması ve korunması için yapılan bu çalışmalar, tarihi ve kültürel bir mirasın geleceğini güvence altına almaktadır.