Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Göbeklitepe’yi Ziyaret Eden 2 Milyon 800 Bin Kişi

Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesi

Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesi sınırlarında, kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki kırsal Örencik Mahallesi yakınlarında 1963 yılında yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’de en somut bulgular 1986’da tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle 1995 yılında başlayan kazılarda, neolitik döneme ait boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu.

Ortaya çıkarılan neolitik döneme ait eserlerle ünü her geçen gün artan Göbeklitepe, 2011 yılında UNESCO “Dünya Miras Geçici Listesi”ne alındı, 1 Temmuz 2018’de ise Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Bu ünvanla dünyadaki bilinirliği artan Göbeklitepe, 2019’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısını giderek artırdı.

Tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgınının ardından 2023’te yaşanan deprem ve sel felaketiyle ziyaretçi sayısı düşse de Göbeklitepe’yi 6 yılda 2 milyon 800 bin kişi gezdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe’nin 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi, 2019 yılının ise “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesiyle hem yurt içinde hem yurt dışında tanınırlığının arttığını belirtti. Göbeklitepe’nin ziyaretçi sayısının artmasıyla ilgili olarak Aslan, “UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinin ardından hem Şanlıurfa’nın hem Göbeklitepe’nin bilinirliği ve ziyaretçi sayısında gerçekten kayda değer artışlar oldu. UNESCO’ya girişinden bu yana Göbeklitepe, 2 milyon 800 bin ziyaretçiyi ağırladı.” dedi.

Göbeklitepe’deki kazıların devam ettiğini vurgulayan Aslan, buradan çıkarılan eserlerin Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini ve geçen yıl dünyanın en eski ve ilk boyalı domuz heykelinin bulunduğunu belirtti. Göbeklitepe’nin her kazı döneminde farklı güzellikler ve buluntular sunduğunu ifade eden Aslan, bu yıl da bilim dünyasına yeni eserler kazandırması beklediklerini söyledi.