Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Laodikya’da 5 binden fazla tarihi eser keşfedildi

Laodikya Antik Kenti’nde 17.

Laodikya Antik Kenti’nde 17. yüzyılda Avrupalı seyyahlar tarafından keşfedilen antik kent, tarihi milattan önce 5 bin 500’lere kadar uzanmaktadır. İlk bilimsel kazı ise 1961-1963 yılları arasında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Celal Şimşek liderliğinde 2003 yılından bu yana devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarıyla, antik kentteki yaşam ve kültürü anlatan birçok eser gün yüzüne çıkarıldı.

21 yıl süren çalışmalar sonucunda antik kentte farklı dönemlere ait görkemli yapılar ortaya çıktı. “Suriye” ve “Stadyum” caddeleri, 1750 yıllık freskli traverten bloklar, Roma İmparatoru Marcus Ulpius Nerva Traianus’un heykeli, Traian Çeşmesi ve rahip başı heykeli gibi tarihi eserler, antik kentin en dikkat çeken yapıları arasında yer alıyor.

Son olarak Hygieia’ya atfedilen heykelin baş bölümü de gün yüzüne çıkarıldı. Antik kent, FPV dron ile görüntülenerek ziyaretçilere farklı bir deneyim sunuldu. Kazı başkanı Şimşek, yapılan çalışmalarla antik kentin önemli bir arkeoloji merkezi haline geldiğini ve turistlerin ilgisini çektiğini belirtti.

Kovid-19 salgını döneminde ziyaretçi sayısında düşüş yaşansa da tedbirlerin kaldırılmasından sonra ziyaretçi sayısının arttığı görüldü. Geçen yıl antik kenti 117 binden fazla kişinin ziyaret ettiği bilgisi paylaşıldı ve bu yıl da turist sayısının artacağı öngörüldü. 2015 yılından bu yana Laodikya Antik Kenti’ni toplamda 606 bin 662 kişi ziyaret etmiştir.