Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mavi Medrese Restorasyonunun Ardından Yaklaşık 371 Bin Ziyaretçiye Ev Sahipliği Yaptı

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından Gök Medrese Vakıf Müzesi, yenilenen haliyle ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Müzede, Şemsi Sivasi Türbesi’nden alınan dokuma hırka, el yazması eserler, hat levhalar, madeni eserler, Sivas yöresine ait dokuma halı ve kilimler, Divriği Ulu Cami’ye ait çini küre ve restorasyon sırasında bulunan çini parçaları sergilenmektedir. Ayrıca, dijital ortamda ziyaretçilere görseller ve bilgiler de sunulmaktadır.

Bilgilendirme panolarında, Gök Medrese’de günlük yaşam, çalışanlar ve görevleri, Sivas’ta bulunan alimlerle ilgili bilgiler, seyyahların Sivas’a dair yorumları, İslam medeniyetinde eğitim gibi konular hakkında bilgiler yer almaktadır.

Müze Araştırmacısı Burcu Saldıran, Gök Medrese’nin tarihi onarım geçmişi hakkında bilgi vererek, 2010 yılında müze statüsü kazanmasının ardından başlayan kapsamlı restorasyon sürecinin 2021 yılında tamamlandığını belirtti. Restorasyon kapsamında ana eyvanın yeniden inşa edildiği, çinilerin orijinaline uygun yapıldığı ve teşhir odalarının elden geçirildiği bilgisi paylaşıldı.

Müze, teknolojiyle iç içe olup, Gök Medrese’de Türkiye’de ilk defa kullanılan “Hololens” teknolojisi sayesinde ziyaretçileri interaktif bir deneyime davet etmektedir. Gök Medrese, özellikle Sivas-Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlamasıyla ziyaretçi sayısında artış yaşamıştır. Ocak 2021’den bu yana 370 bin 823 ziyaretçiyi ağırlayan müze, bölgenin turizm potansiyeline olumlu katkı sağlamaktadır.