TİKA’nın koordinatörlüğünde, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve Cezayir İslami İlimler ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle el-Agvat kentinde, Osmanlı dönemi el yazması eserlerin tespiti, tasnifi, onarılması, korunması, dijital ortama aktarılması eğitim programı düzenlendi. Programa 22 akademisyen ve uzman katıldı.
Program kapsamında 1500 Osmanlı dönemi elyazması eserin temizliği, bakımı ve tasnifi tamamlandı. Dijital ortama aktarılan eserlerin bir katalog olarak basılması için çalışmalar devam etmekte.
Eğitim programında katılan akademisyenlere ve merkez çalışanlarına törende sertifika verildi. TİKA Cezayir Koordinatörü Gökçen Kalkan, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Bekir Şahin ve Cezayir İslam ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Müdürü Ahmet Binsağir da programda yer aldı.
TİKA Koordinatörü Kalkan, programda yaptığı konuşmada, Cezayir’deki yazma eserlerin Fransız işgali sırasında sistematik olarak yok edildiğine dikkat çekti ve proje sayesinde Cezayir’de büyük bir farkındalık oluştuğunu belirtti.
Cezayir İslam ve Medeniyet Araştırmaları Merkezi Müdürü Bensağir ise projeye desteklerinden dolayı TİKA’ya, Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz’a ve Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına teşekkür etti. Projede el-Agvat kentindeki yazma eserlerin korunması ve araştırmacılara sunulması için önemli adımlar atıldığı vurgulandı.