Türk Nöroloji Derneği’nin yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, Alzheimer hastalığından korunmada egzersizin önemli olduğunu belirterek, “Alzheimer hastalığından korunmak için tempolu yürüyüş, aerobik egzersiz ve haftada 3-4 gün egzersiz yapmak faydalıdır.” diye konuştu.
Eskişehir Şehir Hastanesi’nde Nöroloji Kliniğinin sorumlusu olan ve aynı zamanda da Türk Nöroloji Derneği’nin yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, Antalya’da katıldığı tıbbi bir konferansta Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. İlerleyen yaş ve genetik yatkınlık durumunun Alzheimer hastalığına yol açabileceğini söyleyen Doç. Dr. Keskin, hastalık belirtilerinin unutkanlık ile başladığına dikkat çekti ve “Alzheimer hastalığı, yakın zamanda yaşanan olayları unutmak ve çocukluk olaylarını çok net hatırlamak, yani burada yakın hafıza kaybı, yerleri karıştırma, ocakta yemek yakma, konuşurken kelimeleri unutma gibi belirtilere neden olur.” dedi.
Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, Alzheimer hastalığının toplumda görülmesi sıklığının son zamanlarda daha fazla arttığını, Türkiye’de 700 bine yakın hasta bulunduğunu, 2030 yılından sonra da hasta sayısının 1 milyonu geçmesinin beklendiğini ifade etti.
“Sağlıklı yaşlanmayla” Alzheimer’dan bir dereceye kadar korunmanın mümkün olduğunu ifade eden Doç. Dr. Keskin, “Alzheimer’ın şiddeti, hayatınızı nasıl yaşadığınıza bağlıdır. Alzheimer’dan korunabilmek adına önleyici tedbirler almamız ve beynimizi hastalıklardan korumamız gerekiyor. Genç yaşlardan, özellikle 20-30 yaşlarından itibaren de sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeliyiz ” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, Alzheimer hastalığının aileleri ve çevreyi etkileyen oldukça ciddi bir hastalık olduğunu, Alzheimer hastalığına karşı her zaman dikkatli olmamız gerektiğini söyledi. Egzersizin önemine vurgu yapan Keskin, konuşmasının devamında “Haftada 3-4 gün tempolu yürüyüş, aerobik ve en azından 45-50 dakika egzersizler yapmak Alzheimer hastalığından korunmada faydalıdır” ifadelerine yer verdi. Doç. Dr. Keskin, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Akdeniz diyeti uygulamak, balık, kabak çekirdeği şeklinde kuruyemişler tüketmek, uyku alışkanlıklarına dikkat etmek, şeker hastalığı, tansiyon veya depresyon için tedavi aramak, travmalardan korunmak gerekiyor. Şiddetli kafa yaralanmaları, erken yaşta Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve demans gibi başlangıçlı hastalıklara neden olabiliyor.
Sosyal alanda aktifseniz Alzheimer hastalığı daha sonra gelişir. Kovid-19 salgını sırasında Alzheimer hastalarının durumu önemli ölçüde kötüleşmiştir. Sosyal ilişkiler çok önemlidir. Hatta yaşlıların evde kalmak yerine camiye ya da kahvehaneye gidip sosyalleşmesi de yardımcı oluyor. Yaşlıları kesinlikle yalnız bırakmamalıyız, sosyal ilişkilerinde onlara destek olmalıyız.
“Alzheimer hastaları kitap okumalı ve bulmaca çözmeli”
Strateji, okuma, bulmaca, satranç, sudoku ve kelime oyunları gerektiren aktivitelerin Alzheimer hastalığında koruyucu rol oynadıklarını da aktaran Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, değerlendirmesini şu ifadelerle tamamladı:
“Alzheimer hastalığının pek çok tedavisi var. Unutkanlığı azaltmaya yönelik pek çok tedavi olduğu gibi bu hastalarda oluşabilecek bazı zihinsel, psikolojik ve uyku sorunlarının yanı sıra bunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar ve davranışsal terapiler de var. Alzheimer hastalığını tedavi eden ilaçlar beyinde biriken amiloid proteinlerini ortadan kaldırır. Yapılan araştırmalara göre Alzheimer tanısı konulan hastalarda egzersizin ilaç kadar etkili olduğu ortaya çıktı. Alzheimer hastası bir kişi erken dönemde egzersiz yaparsa ilaç kullanıyormuş kadar fayda görebilir. Bu nedenle egzersizi ciddiye almalıyız.”