Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığında Paketli Ürün Tüketiminin Sınırlandırılması Gerekiyor

Uzmanlar, çocukların ağız sağlığını korumak için paketli ürünlerin tüketimini sınırlamayı tavsiye ediyor.

Uzmanlar, çocukların ağız sağlığını

Uzmanlar, çocukların ağız sağlığını korumak için paketli ürünlerin tüketimini sınırlamayı tavsiye ediyor.

Çocukların Diş Sağlığı İçin Paketli Ürün Tüketimini Sınırlama Önerisi

Dr. Zeynep Öztürk, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden, çocukların ağız ve diş sağlığının korunması adına paketli gıda tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirtti.

Diş Kontrollerinin Önemi

Öztürk, çocukların dişlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ailelerin çocuklarının ilk dişleri çıktıktan sonra diş hekimine götürmeye özen göstermesi gerektiğini ifade etti.

Gece Beslenmesi ve Diş Temizliği

1 yaşından sonra gece beslenmesinin sonlandırılması gerektiğini ifade eden Öztürk, şu önerilerde bulundu: “İlk dişin çıkmasıyla birlikte, her beslenme sonrası parmak fırça veya temiz gazlı bezle dişlerin temizlenmesi önemlidir.”

Ailelerin Fırçalama Sürecindeki Rolü

Öztürk, çocuklar için diş fırçası ve macunu kullanımının önemine işaret ederek, 10 yaşına kadar ailelerin çocuklarına fırçalama sürecinde destek olması gerektiğini belirtti.

Paketli Gıda Tüketiminin Kontrolü

Öztürk, “Paketli gıda tüketimini tamamen kısıtlamak zor olsa da, ailelerin bu tüketimi kontrol etmeleri gerekmektedir. Tüketim sonrası dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmelidir.” dedi.

Sistemik Hastalıkların Rolü

Ayrıca, bazı sistemik hastalıkların çocuklarda diş çürümesine yatkınlık oluşturabileceğini belirten Öztürk, düzenli diş kontrollerinin yapılmasının ve ağız hijyenine dikkat edilmesinin önemini vurguladı.

Diyet Kontrolü ve Ağız Bakımının Önemi

Çocuklarda dişlerin erken kaybının önlenmesi için diyet kontrolü ve ağız bakımının kritik olduğunu belirten Öztürk, çocukların diş fırçalama alışkanlıklarının aileyle birlikte sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce günde 2 kez, en az 2 dakika süreyle yapılmasını tavsiye etti.

Sonuç

Süt dişlerinin sadece estetik değil, aynı zamanda konuşma ve beslenme için de önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, erken yaşta diş kayıplarının alttaki daimi dişlerin düzgün bir şekilde çıkmasını sağlamak için kritik olduğunu ifade etti.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep...

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Öztürk, çocukların dişlerinde çürüklere neden olan ve ağız sağlığını bozan paketli gıda tüketiminin sınırlanması gerektiğini söyledi.