Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DSÖ ‘Yaz Covid’i’ alarmı verdi

Yaşadığımız Covid-19 döneminden sonra Dünya Sağlık Örgütünden yeni bir haber geldi. Covid-19 virüsünün yeni bir varyantının ortaya çıktığını ve bu durumun birçok ülkede yayılmaya başladığını duyurdu. İşte detaylar…

Yaşadığımız Covid-19 döneminden sonra

Yaşadığımız Covid-19 döneminden sonra Dünya Sağlık Örgütünden yeni bir haber geldi. Covid-19 virüsünün yeni bir varyantının ortaya çıktığını ve bu durumun birçok ülkede yayılmaya başladığını duyurdu. İşte detaylar…

Covid-19 vakası son yılların en fazla ölümcül vakası oldu ve hala da etkileri devam etmektedir. Tüm dünyanın en çok etkilendiği salgın hastalıklardan birisi olan covid-19 için yeni bir alarm verildi. Detaylar haberimizde…

deprem

DSÖ’DEN ‘YAZ COVİD’İ ALARMI! “DÜNYA ÇAPINDA BASKIN HALE GELDİ” DİYEREK UYARDI

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüsü etkisini sürdürmeye devam ederken “FLiRT” adı verilen yeni bir varyantla yeniden hızla yayılmaya başladı. Mutasyonlarla yenilik yapmaya devam eden Kovid-19, bu sefer “FLiRT” varyantından kaynaklanan tehlikeyi ortaya çıkarıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre FLiRT adı verilen bu yeni Kovid varyantları grubu dünya çapında baskın hale geldi. JN.1 varyantları olarak bilinen bu varyantlar, genetik koddaki mutasyonlar yoluyla antikorlardan kaçabilir.

2020 yılında ortaya çıkan Kovid-19 hayatımızın merkezi haline geldi. Pandemi ile birlikte yaşanan değişimler sağlık, psikolojik ve sosyal düzeyde birçok değişime yol açtı. Coronavirüsün hayatımızı etkilediği günler geride kaldı ancak yeni mutasyonlar ve varyantlar etkisini göstermeye devam ediyor. BBC’ye göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO), FLiRT adı verilen yeni bir grup Kovid varyantının dünya çapında baskın hale geldiğini duyurdu.

BASKIN HALE GELDİ

FLiRT, varyantların genetik kodundaki mutasyonların adlarından oluşturulan resmi olmayan bir takma addır. JN.1’den türetilmiş, Omicron varyantından mutasyona uğramış ve baskın hale gelmiştir. Spike proteininde üç ana mutasyon vardır. Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre bu nedenle antikorlara karşı korunuyorlar.

İngiltere Halk Sağlığı, yeni varyantların ciddiyetini ve bulaşıcılığını anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu duyurdu. Ancak bunun Birleşik Krallık’ta dolaşan diğer varyantlardan daha baskın olduğunu gösteren hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi.

ARTIŞ YAŞANMAYA DEVAM DİYOR

Dünya Sağlık Örgütü’nün mayıs ayında yayınladığı son enfeksiyon raporunda önceki aylara göre vakalarda azalma görülse de bazı bölgelerde artış görüldü. Artışla ilgili olarak British Medical Journal şunları söyledi: “Mayıs ve Haziran aylarında Birleşik Krallık’ta SARS-CoV-2 testi pozitif çıkan kişi sayısı arttı. Avrupa’nın birçok yerinde Kovid-19 vakaları arttı. ABD’de 22 Haziran’da testi pozitif çıkanların sayısı da arttı. “Pozitiflik oranı hafta boyunca %1,4 arttı.” dedi.

Kovid-19 oranları yıl boyunca yükselip düşebilir ancak uzmanlar enfeksiyon seviyelerini sürekli olarak izliyor.

FLiRT VARYANTI SEMPTOMLARI

Semptomlar diğer Kovid-19 türleri ile aynıdır. Dünya Sağlık Örgütü semptomların “genellikle virüse maruz kaldıktan 5 ila 6 gün sonra başladığını ve 1 ila 14 gün sürdüğünü” söylüyor.

En sık görülen semptomlar ateş, üşüme ve boğaz ağrısıdır; daha az görülen semptomlar ise kas ağrısı, ekstremitelerde ağırlık, aşırı yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı veya hapşırma, tendon ağrısı, göz ağrısı, baş dönmesi, yeni ve inatçı öksürük, Semptomlar arasında nefes darlığı ve ağrı, nefes almada zorluk, ses kısıklığı, uyuşukluk veya karıncalanma, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı veya ishal, tat veya koku kaybı veya değişikliği ve uyku güçlüğü yer alır.

WHO AŞAĞIDAKİ SEMPTOMLARI GÖSTERENLERİN TIBBİ DESTEK ARAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR:

Özellikle istirahat halindeyken nefes almada zorluk, konuşamama, kafa karışıklığı, uyuşukluk veya bilinç kaybı, göğüste sürekli ağrı veya basınç, cildin soğuması veya nemli olması veya solgunlaşması veya solgunlaşması, konuşma veya hareket etme yeteneğinin kaybı.

AŞILAR FLiRT VARYANTLARINA KARŞI ETKİLİ Mİ?

Uzmanlar şu anda piyasada bulunan aşıların yeni varyantlara karşı etkili olacağına inanıyor. Sağlık otoriteleri 2022’den bu yana aşı üreticilerinden yeni varyantları daha iyi hedeflemek için Kovid-19 aşılarının yeni versiyonlarını tasarlamalarını istedi. Avrupa Birliği ve ABD de aşıların JN.1 varyantını da hedeflemesi gerektiğini duyurdu.