Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erkeklerde daha sık görülen ölümcül hastalık!

Türkiye’de erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4’ünü, kadınlarda ise yüzde 6’lık bir oranı oluşturan mide kanserinin sinsi ilerlediğini belirten Genel Cerrah…

Türkiye'de erkeklerde görülen kanserlerin

Türkiye’de erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4’ünü, kadınlarda ise yüzde 6’lık bir oranı oluşturan mide kanserinin sinsi ilerlediğini belirten Genel Cerrah…

Mide kanseri, Türkiye’de erkek ve kadınlarda sıklıkla görülen bir kanser türüdür. Erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7.4’ü mide kanseri olurken bu oran kadınlarda yüzde 6’sını oluşturuyor. Peki mide kanseri en çok hangi nedenlerle görülüyor? İşte Genel Cerrahi Uzmanı Profesör Doktor Serdar Yol’un mide kanserine yönelik yaptığı değerlendirmeler… 

Türkiye’de mide kanseri, erkeklerde görülen kanserlerin yüzde 7,4’ünü, kadınlarda ise yüzde 6’sını oluşturur. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, mide kanserinin sinsi ilerlediğini ve süreç boyunca hiç belirti vermeden ilerleyebileceğini belirterek önemli uyarılarda bulundu. 

Mide kanseri, dünya genelinde akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. Türkiye’de de artış gösteren bu kanser türü, farklı nedenlerle gelişebilmektedir. Prof. Dr. Yol, mide kanserinin gelişmesine neden olabilecek faktörleri şu şekilde sıraladı:

  • Midede hazımsızlık, şişkinlik ve ülsere neden olan “Helicobacter pylori” bakterisinin tedavisinin ihmal edilmesi
  • Geçmişte mide sinirlerinin kesilmesi ve uzun yıllar mide asit salgısının olmaması
  • Tütsülenmiş yiyecekler
  • Genetik yatkınlık
  • Gastrit ve B12 vitamini eksikliği
  • Mide polipleri

Belirtilere dikkat: şişkinlik ve çabuk doyma

mide kanseri

Mide kanserinin belirtilerinin geç dönemde ortaya çıkabileceğini kaydeden Prof. Dr. Serdar Yol, şu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

  • Karnın üst kısmında şişkinlik
  • Çabuk doyma
  • İştahsızlık
  • Bulantı ve kusma
  • Hızlı kilo kaybı
  • Kansızlık (anemi)
  • Dışkıda gizli kan

Bu belirtilerin günlük yaşantıda sık rastlanan şikayetler olması durumunda hemen doktora başvurmalıdır. Hastalığın erken tanısı, cerrahi girişimler açısından büyük avantaj sağlamaktadır. İleri evrelerde teşhis edilen mide kanseri, çevre organlara yayılma riski nedeniyle tedavi şansını azaltmaktadır.

Erkekler ve A kan grubu risk altında

mide problemleri

Prof. Dr. Serdar Yol, mide kanserinin özellikle erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda daha sık görüldüğüne dikkat çekti. Bu grupların mide kanserine karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Serdar Yol, mide kanserinde cerrahi yöntemlerin kullanıldığını ve midenin büyük bir kısmının veya tamamının alındığını ifade etti. Bu tür bir operasyon sonrasında hastaların sık aralıklarla, küçük porsiyonlarla beslenmeleri ve besinleri iyi çiğneyerek yutmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, ameliyat sonrası düzenli kontrollerin önemine vurgu yaptı.

Tedavi erken teşhise bağlı

Mide kanseri tedavisinin başarısı, kanserin yakalanma süresine ve evresine, hastanın yaşına, diğer hastalıklara ve lenf bezleri ile çevre ve uzak organların tutulumuna bağlıdır. Prof. Dr. Serdar Yol, erken evrede teşhis ve tedavi ile 5 yıllık yaşam şansının yüzde 90-100 iken, ileri evre tümörlerde bu oranın yüzde 15-25’e kadar düştüğünü belirtti. Aşırı tuzlu, salamuralı yiyeceklerden kaçınmak, közde pişirilen gıdalardan uzak durmak, bol taze sebze yemek, spor yapmak ve ideal kiloyu korumanın tedavi başarısını artırdığını ifade etti.