Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’de Aynı Kadavradan İki Böbrek Nakli

İzmir’de organ nakli sayesinde Tansu Hatipoğlu ve Tuğçe Saygı sağlıklarına kavuştu ve ‘böbrek kardeşi’ oldular.

İzmir’de organ nakli sayesinde

İzmir’de organ nakli sayesinde Tansu Hatipoğlu ve Tuğçe Saygı sağlıklarına kavuştu ve ‘böbrek kardeşi’ oldular.

İzmir’de Yakın Zamanda Gerçekleşen İki Böbrek Nakli

İzmir’de böbrek yetmezliği nedeniyle bekleyen iki hasta, aynı kadavradan yapılan nakil ile yeni bir hayata merhaba dedi. 41 yaşındaki Tansu Hatipoğlu ve 50 yaşındaki Tuğçe Saygı, 17 Eylül’de birbirlerinden bağımsız olarak gerçekleştirilen nakiller sayesinde sağlıklarına kavuştu.

Tansu Hatipoğlu’nun Hikayesi

Tansu Hatipoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yüzbaşı rütbesindeyken 2007 yılında böbrek rahatsızlığına yakalandı. Tedavi süreçlerine rağmen, 10 yıl sonra hatipoğlu, böbrek fonksiyonlarını kaybederek malulen emekli oldu ve 7 yıl boyunca diyaliz tedavisi gördü. Eşinin donör olma isteği etik nedenlerle reddedildi.

Tuğçe Saygı’nın Mücadelesi

Tuğçe Saygı ise 20 yaşında karaciğer yetmezliği tanısı aldı ve 1994 yılında Almanya’da kadavradan karaciğer nakli oldu. Bununla birlikte, 2019’da böbrek yetmezliği ile tanıştı. Yapılan ilk böbrek nakli başarılı olamayınca yeniden diyaliz tedavisi almak zorunda kaldı.

Kardeşlik Bağları

Her iki hasta, İzmir’de bir hastanenin organ bekleme listesine alındı ve bekledikleri haber sonunda geldi. Nakil süreci hakkında bilgi veren Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan yapılan organ bağışlarının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Tansu Hatipoğlu, “Bu özellikle ülkemiz için büyük bir sorun. Kadavradan böbrek nakli aslında yaşam kurtarabilir,” derken; Tuğçe Saygı ise, “Organ bekleyen hastalara umut olmak için kadavra bağışının desteklenmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

Organ Bağışının Önemi

Her iki hasta, aynı kadavradan yapılan böbrek nakliyle ‘böbrek kardeşi’ oldu. Gerçekleştirilen nakiller, organ bağışının yükseltilmesinin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda)...

İzmir’de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.