Kulak çöpleri, işitme kaybına yol açabiliyor. Uzmanlar, kulağın kendini temizlediğini belirtiyor ve bu yöntemleri önermiyor.
Kulak Çözüm Çöplerinin Tehlikeleri
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabileceğini vurguladı.
Kulağın Kendini Temizleme Mekanizması
Edirne’de düzenlenen bir sempozyumda konuşan Ocak, kulağın doğal olarak kendini temizleyen bir organ olduğunu belirtti. Kulak çöplerinin aksine, bu yöntemlerin kulağı daha fazla tıkadığını ifade etti. “Yaz aylarında derimiz nasıl yenileniyorsa, dış kulak yolu da kendini temizleyebiliyor,” diyen Ocak,
kulak temizleme çöplerinin görünürdeki kirleri almakla birlikte, asıl kirleri kulak yoluna ittirerek tıkanıklığa yol açtığını vurguladı.
Riskler ve Uyarılar
Ocak, kulak çubuğu kullanmanın zararlarını şu sözlerle özetledi: “Kulak çöpünü insanlar çok fazla içeriye ittiriyorlar, bu da dış kulak yolunu yaralayabilir ve enfeksiyona yol açabilir. Hatta bazı durumlarda kulak zarının delinmesi sonucu işitme kayıplarına sebep olabilir.”
Uzman, kulak tıkanıklığı veya dolgunluk hissi varsa, bir kulak burun boğaz uzmanına danışılmasının en doğru yol olduğunu belirtti. Ayrıca, “Kulağa hiçbir cisim sokmayın. Toplu iğne gibi nesneleri kullanmaya çalışmak son derece tehlikeli,” diyerek uyarılarda bulundu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi. Ocak, AA muhabirine, açıklamada bulundu.