Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri: Kalp Krizi ve İnme Riski

Mikroplastikler, inme ve kalp krizi riskini artırıyor. Yeni araştırmalar bu durumu ortaya koydu.

Mikroplastikler, inme ve kalp

Mikroplastikler, inme ve kalp krizi riskini artırıyor. Yeni araştırmalar bu durumu ortaya koydu.

Mikroplastikler ve Sağlık Sorunları

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Mikroplastikler Nereden Geliyor?

Prof. Dr. Altay, günlük yaşamda kullanılan petrokimya türevi plastiklerin, gıda kaplarından içme suyu şişelerine kadar uzandığını belirtti. Bu plastikler, insan vücuduna besinler, solunum ve cilt teması yoluyla girmekte.

Araştırma Sonuçları

Kadın ve erkek hastalar üzerinde yapılan araştırmalara göre, şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar arasında mikroplastiklerin varlığı önemli veriler sunuyor. New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada, 257 hastanın 150’sinin damarında mikroplastik maddelere rastlandığı ortaya çıktı.

Mikroplastiklerin Etkisi

Prof. Dr. Altay, mikroplastiklerin, inme, kalp krizi ve ölüm riskini 4.5 kat artırdığını ifade etti. Damarlarından çıkarılan materyalin incelenmesi sonucunda, mikroplastik bulunan hastaların daha fazla sağlık problemi yaşadığı belirlendi.

Çözüm Önerileri

Altay, mikroplastiklerin sağlık üzerindeki ciddi etkilerinin daha fazla araştırılması gerektiğini belirterek, bireysel ve kurumsal düzeyde plastik kullanımının azaltılması ve çevre koruma bilincinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Sonuç olarak, mikroplastikler sadece çevre kirliliği oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda insan sağlığını tehdit eden bir faktör haline geliyor. Hem bireyler hem de yöneticiler, bu tehlikeden korunmak için tedbirler almalıdır.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.