Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıcak havalarda tavuk yerken iki kez düşünün!

Dışarıda yemek yeme, son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler ve diğer sebeplerden oluşabilecek gıda zehirlenmesi günümüzde en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Son dönemde sıkça dile getirilen bir konu olan gıda zehirlenmesinden bahseden Başhekim Uzm. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, gıda zehirlenmesi durumda en kısa sürede acil servise başvurulması gerektiğini, çünkü bunun bilinç bulanıklığı ve komaya yol açan bir süreç olduğunu, komplikasyonların da gözlenebildiğini söyledi.

Dışarıda yemek yeme, son

Dışarıda yemek yeme, son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler ve diğer sebeplerden oluşabilecek gıda zehirlenmesi günümüzde en sık karşılaşılan durumlardan biridir. Son dönemde sıkça dile getirilen bir konu olan gıda zehirlenmesinden bahseden Başhekim Uzm. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, gıda zehirlenmesi durumda en kısa sürede acil servise başvurulması gerektiğini, çünkü bunun bilinç bulanıklığı ve komaya yol açan bir süreç olduğunu, komplikasyonların da gözlenebildiğini söyledi.

Son günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte gıda zehirlenmesinden sıkça bahsedilirken, uzmanlar hâlâ uyarılarını tekrarlıyor. Halka açık yerlerde, perakende satış mağazalarında veya daha birçok alanda uygun olmayan şekilde saklanan, ısıtılan veya pişirilen gıdaların zehirlenmeye yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, gıdanın muhafaza edilmesi ve tüketim durumunun çok önemli olduğunu vurguluyor. Dahiliye Uzmanı Başhekim Uzm. Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, gıda zehirlenmeleriyle ilgili kamuoyuna önemli uyarılar yaptı. Uzm. Dr. Velibeyoğlu, gıda zehirlenmesinden dolayı talep sayısının arttığını söylese de yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi.

Dahiliye Uzmanı Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, gıda zehirlenmeleri hakkında yaptığı konuşmasında “Gıda zehirlenmesi nedeniyle soğuk zinciri kırılmış bir gıdayı yedikten sonra şiddetli mide bulantısı, kusma ve ishal olan, sonrasında halsizlik, halsizlik ve hatta bilinç bulanıklığına yol açabilen bir durumu anlatıyoruz. Bu durumlarda kaybedilen sıvı miktarı önemlidir; Hastanın klinik durumunun, bilincinin ve tansiyonunun kontrol edilmesi gerekir. Ani bir kötüleşme durumunda mümkün olduğu kadar çabuk acil servise başvurmanızda fayda var. Bu risk grupları içerisinde; Hamile kadınlarda, yaşlılarda ve küçük çocuklarda durum daha hızlı kötüleşebilir” ifadelerini kullandı.

Uzman Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

Sıcak havalarda tavuk yerken iki kez düşünün!

“Bu durumlarda daha hızlı ve duyarlı davranmamız gerekiyor. Yaz döneminde olduğumuz ve soğuk zincirin kırıldığı için özellikle çabuk bozulma gösteren gıdalar, mayonez, dondurma gibi yumurta içeren gıdalar tüketilmeli. Yine tavuk daha çabuk bozulabildiği için kaynağı bilinmeyen yerlerden yememeye dikkat etmelisiniz. Karşılaştığımız bazı klinik resimlerde; Evde saklanan tavuk, pilav ve kekler dışarıda saklandıktan sonra tüketildiğinde bu gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.

Yiyeceklerden büyük miktarlarda toksin tüketilirse hastalar daha şiddetli semptomlar yaşayacaktır. Toksin seviyeleri düşükse bulantı ve kusmanın eşlik ettiği kısa süreli ishal yaşayabiliriz. Artan ve durdurulamayan ishallere karşı daha dikkatli olmamız gerekiyor. Durum daha da kötüleşip klinik bozulmaya yol açabileceğinden en kısa sürede acil servise gitmek faydalı olacaktır. Kafa karışıklığı, komaya, aritmilere ve birçok duruma neden olabilecek akut komplikasyonlara yol açan bir süreç olabilir. Öncelikle yeterli su içmeye ve serin bir ortamda dinlenmeye dikkat edin. Bu dönemde yağlı olsun veya olmasın menşei bilinmeyen veya soğuk zincire uygun gıdaları tüketmeyin. Sıvı tedavisi yoluyla toksinlerin uzaklaştırılmasıyla bu hastalar hızlı bir klinik iyileşmeye sahip olacak”

“Yüzde 20-30 artış görüyoruz”

Gıda zehirlenmeleriyle ilgili taleplerin güncel durumu hakkında konuşan uzman isim Dr. Fatih Mehmet Velibeyoğlu, Son dönemde hava sıcaklıklarının artması, gıda hijyenine dikkat edilmemesi veya dışarıda saklanan gıdaların tüketilmesi nedeniyle talep sayısında normal zamanlara göre yüzde 20 ila 30 oranında artış gözlemledik. Acil servise başvurular çocuklarda ve yaşlılarda çok daha fazladır. Çoğunlukla karın ağrısı, ishal, halsizlik, güç kaybı ve hareketsizlik gibi belirtiler gösterirler. Gerekli kan tahlilleri yapıldıktan sonra sıvı tedavisiyle kişiler hızla iyileşiyor” dedi.

Uzm. Dr. Velibeyoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

“Tüketim ağırlıklı olarak tavuk eti, pirinç etli yiyecekler ve kremalı kekler öncelikli. Hasta öykülerinde bu tür şeylere sık sık rastlanır. Bu, ailenin tüm üyelerinde görülür. Hatta bazen Mevlid tarzı yemeklerde veya otellerde bu tür toplu zehirlenme haberleri alıyoruz ve bu yönde başvurular alıyoruz. Tüm besinleri tüketirken dikkatli olmanız gerekir. Marketten ürün alırken son kullanma tarihini kontrol etmeli ve buzdolabının gerçekten soğutup soğutmadığını, donmuş bir ürün olup olmadığını, gerçekten saklama koşullarını karşılayıp karşılamadığını, ambalajının deforme olup olmadığını, delinip delinmediğini kontrol etmelisiniz. kontrol etmek. Soyadı. Bu durum ani bir bozulmaya neden olduğundan kişilerin günlük yaşamlarını ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Floradaki değişiklikler de gezgin ishali dediğimiz ishale neden olabilir. Bu konuda birçok faktör devreye giriyor. Hastanın sıvı tedavilerini planlıyoruz ve bazı durumlarda antibiyotik gerekebilir. Hasta, sıvı tedavisi ve desteğinin yanı sıra bulantı ve kusmayı azaltıcı tedavilerle hızla iyileşti”