Mars’ın kutup kısmında olan bölgelerde donmuş şeklindeki karbondioksitin ilkbahar zamanı gaza dönüşmesi ile birlikte oluşan ilginç şekiller gözlemlenmiştir.
Mars, gerçekte soğuk ve cansız gezegen şeklinde görünmesine rağmen, kendine özgü olan bazı doğal güzelliklere sahiptir. Kızıl Gezegen’in kutuplarında kalan bölgelerinde, Dünya’da eşine rastlanmayan ilginç şekiller meydana geldiği görülmüştür.
Şekillerin Oluşum Nedeni
Kışın Mars’ın kutup bölgelerinde oluşan karbondioksit (CO2) donar, Sonrasında da kalın bir tabakaya dönüşür. İlkbahar mevsiminde, güneş ışığı ise bu yarı saydam olan CO2 tabakasının içerisine nüfuz ederek alttaki zemini ısıtır. Isınmış olan zemin, donan CO2’yi gaza dönüştürmektedir.
Oluşan gaz, CO2 tabakasının altında olan boşluklarda birikip basınç yaratır. Basıncın artmasıyla birlikte, gaz zayıf yerlerden patlayarak yüzeye ulaşır ve toz ile diğer malzemelerin beraberinde taşınmasına neden olur. Bu patlamalar ise yüzeyde kara lekelerle birlikjte örümcek ağı benzeri dizaynlar ve daha karmaşık desenlere neden olur.
NASA’ya ait Mars Keşif Yörünge Aracı’nda yer alan HiRISE kamerası ise ilginç şekilleri kaydetmiştir. Bilim insanları, bu görüntüleri incelemeye başlarken oluşumları daha iyi anlayabilmek amacıyla çalışmalarına devam etmektedir.